Syren

Syringa vulgaris

Köp online hos oss
Klassisk, oförädlad syren med starkt doftande, blålila blomklasar. Friskt, grönt bladverk och gula höstfärger. Sprider sig med rotskott och lämpar sig som friväxande häck. Utvecklas bäst på solig plats. Kallas även för bondsyren.
Klassisk sort med rundat, brett, upprättväxande växtsätt. Bladverket är friskt, grönt och frodigt med hjärtformiga blad som senare får en guldfärgad höstfärg. Blommorna är enkla, blålila och sitter i täta klasar. De mörkt, blålila knopparna och de ljusare blålila blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans under blomningen. När sorten blommar sprids en stark, ljuvlig syrendoft i trädgården, blommorna uppskattas även av våra pollinatörer.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Sorten är oförädlad och skjuter massa rotskott. Rotskotten gör att den är mycket lämplig som häck eftersom den håller sig extra tät.

Planteras som solitär eller ihop med andra buskar i ett buskage. Kan användas som friväxande häckar eller som en trevlig berså. Äldre exemplar kan stammas upp och bildar då ett flerstammigt, knotigt, litet träd. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Är en oförädlad syren som odlats i Sverige sen 1600-talet och kallas ofta för bondsyren.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
50 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Kalkrik jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat