Blodplommon 'Nigra'

Prunus cerasifera

Kontrastträd med mörkt, purpurfärgat bladverk och vacker, rosa blomning. Får mörkröda frukter och praktfull, orange höstfärg. Mindre träd för den soliga, lilla trädgården.
Effektfullt mindre träd eller stor flerstammig buske, med vasformad och något rundad krona. Stammen och grenarna är mörkbruna, medans årsskotten är nästan svarta. Bladverket är riktigt mörkt, purpurfärgat med en metallisk glans. Höstfärgen är vacker, då bladen ljusnar i en orangefärgad nyans. Vid lövsprickningen översållas trädet av små rosa enkla blommor som lockar till sig våra pollinatörer. På sensommaren bildas en del mörkröda frukter.

Trivs bäst i sol till halvskugga, men får vackrast färg på soliga öppna platser. Utvecklas bäst på näringsrika, lätt fuktighetshållande, väldränerade och kalkrika jordar. Etablerade plantor anses klara vind, torka och värme väldigt bra. Kronan kan växa relativt oregelbundet och bör beskäras lätt för att hålla en snygg form. Planteras som solitär, gärna i stenlagda ytor. Vacker som kontrastträd ihop med andra grönbladiga växter. Passar i den lilla villaträdgården.