Europeisk lärk 'Little Bogle'

Larix decidua

Litet träd med dekorativt oregelbundet växtsätt. Vackra blågröna barr som får bronsgul höstfärg. Utvecklas bäst i sol på väldränerad, näringsrik och mullrik jord.
Spännande sort med luftigt och oregelbundet växtsätt. Barren är korta, mjuka och blågröna i färgen. På våren är lärken som vackrast när alla nya knoppar brister ut i en ljuvlig grönska. Efter en färgsprakande bronsgul höstfärg fäller den sedan sina barr på vintern. Sorten är ett intressant inslag i trädgården med sitt lustiga och oregelbundna växtsätt, som med åren bildar luftiga, små träd.

Här är den ympad på en låg stam. På detta sätt har man skapat ett dekorativt dvärgträd.

Lärk är relativt anspråkslös när det kommer till växtplats och jordförhållanden. De kan växa på torra, blåsiga och näringsfattiga platser. Utvecklas dock bäst i sol på väldränerad, näringsrik och mullrik jord. Lärk beskärs sällan men formen kan bibehållas genom att ny tillväxt klipps varje år. Beskärs den för djupt riskeras plantan att förstöras eftersom lärk inte bryter nytt på gammal ved. Korta in alla nya skott i juni-juli så får du en kompakt, tät planta som påminner om en stor bonsai.

Planteras som solitär eller i isolerad kruka. Mycket vacker och användbar i större rabatter, stenpartier och grusträdgårdar.