Europeisk lärk 'Puli'

Larix decidua

Elegant hängande dvärgträd med mjuka, ljusgröna barr som får en gyllengul höstfärg. En lärk för den Japaninspirerade trädgården. Utvecklas bäst i sol på väldränerad, näringsrik och mullrik jord.
Sirlig sort med kraftigt hängande grenar. Barren är korta, mjuka och ljusgröna i färgen. På våren är lärken som vackrast när alla nya knoppar brister ut i en ljuvlig grönska. Efter en färgsprakande bronsgul höstfärg fäller den sedan sina barr på vintern. Skott och yngre grenar är fint grågula. Sorten är ett elegant inslag i trädgården med sitt karaktäristiska hängande växtsätt och fina grönska.

Här är den ympad på en låg stam. På detta sätt har man skapat ett dekorativt hängande dvärgträd.

Lärk är relativt anspråkslös när det kommer till växtplats och jordförhållanden. De kan växa på torra, blåsiga och näringsfattiga platser. Utvecklas dock bäst i sol på väldränerad, näringsrik och mullrik jord. Lärk beskärs sällan men formen kan bibehållas genom att ny tillväxt klipps varje år. Beskärs den för djupt riskeras plantan att förstöras eftersom lärk inte bryter nytt på gammal ved. Korta in alla nya skott i juni-juli så får du en kompakt, tät planta som påminner om en stor bonsai. En sort med ett hängande växtsätt kan föryngras genom att hela, grenpartier tas bort. klipp av grenen vid ett yngre skott i kronan, så att detta kan börja växa och senare ersätta den borttagna grenen.

Planteras som solitär eller i isolerad kruka. Mycket vacker och användbar i större rabatter, stenpartier och grusträdgårdar. Passar utmärkt i en Japaninspirerad trädgård.