Ginkgo 'Mariken'

Ginkgo biloba

Unik trädsort som med sina säregna blad ger ett exotiskt intryck. Passar fint i mindre trädgårdar. Trivs bäst i soliga, varma och vindskyddade lägen.
Långsamväxande hanklon med kompakt, något rundat växtsätt. Kan få små gula frukter men då krävs det både en han- och en honplanta då den är tvåbyggare. I handeln förekommer nästan endast hanplantor då frukterna har en obehaglig lukt.

Lämplig för mindre trädgårdar, varma, skyddade lägen. Trivs i sol till halvskugga i väldränerad och fuktighetshållande jord. Fint prydnadsvärde med sina speciella blad och vacker gul höstfärg.
Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering vilket minskar risken för vinterskador första vintern.

Ginkgo är ett unikt trädsläkte och fanns redan under dinosauriernas tid. Ginkgon är vanlig vid asiatiska tempel, vilket gör att den även kallas för tempelträd. Släktet tillhör barrväxterna, där närmsta släkting är kottepalmen. Sorten upptäcktes som ett tjuvskott och ympas oftast på slutgiltig stamhöjd. Det innebär att det är kronan som växer och inte stammen. Kronformen är kompakt och oregelbunden. Bladen är solfjäderformade och delade på mitten, ett blad i plånboken sägs bringa rikedom enligt gammal folktro.