Japansk lärk 'Grey Pearl'

Larix kaempferi

Mindre träd med blågråa mjuka barr och en kompakt, oregelbunden krona.
Charmig sort som växer relativt långsamt och har ett kompakt växtsätt. Barren är korta, mjuka och grågröna i färgen. På våren är lärken som vackrast när alla nya knoppar brister ut i en ljuvlig grönska. Efter en färgsprakande bronsgul höstfärg fäller den sedan sina barr på vintern. Den japanska lärken 'Grey Pearl' är ett vackert inslag i trädgården med sin dekorativa färg och sitt lustiga, oregelbundna växtsätt.

Här är den japanska lärken 'Grey Pearl' ympad på en låg stam. På detta sätt har man skapat ett dekorativt dvärgträd.

Lärk är relativt anspråkslös när det kommer till växtplats och jordförhållanden. De kan växa på torra, blåsiga och näringsfattiga platser. Utvecklas dock bäst i sol på väldränerad, näringsrik och mullrik jord. Lärk beskärs sällan men formen kan bibehållas genom att ny tillväxt klipps varje år. Beskärs den för djupt riskeras plantan att förstöras eftersom lärk inte bryter nytt på gammal ved. Korta in alla nya skott i juni-juli så får du en kompakt, tät planta som påminner om en stor bonsai.

Planteras som solitär eller i isolerad kruka. Mycket vacker och användbar i större rabatter, stenpartier och grusträdgårdar.