Japansk lärk 'Stiff Weeper'

Larix kaempferi

Elegant hängande dvärgträd med blågröna till gröna barr som får bronsgul höstfärg. Utvecklas bäst i sol på väldränerad, näringsrik och mullrik jord.
Dekorativ sort med kraftigt hängande grenar. Barren är korta, mjuka och blågröna till gröna i färgen. På våren är lärken som vackrast när alla nya knoppar brister ut i en ljuvlig grönska. Efter en färgsprakande bronsgul höstfärg fäller den sedan sina barr på vintern. Skott och yngre grenar är fint rödbruna. Den japanska hänglärken är ett vackert inslag i trädgården med sitt eleganta växtsätt och mjuka fina grönska.

Sorten är ympad på en låg stam. På detta sätt har man skapat ett dekorativt, hängande dvärgträd.

Lärk är relativt anspråkslös när det kommer till växtplats och jordförhållanden. De kan växa på torra, blåsiga och näringsfattiga platser. Utvecklas dock bäst i sol på väldränerad, näringsrik och mullrik jord. Lärk beskärs sällan men formen kan bibehållas genom att ny tillväxt klipps varje år. Beskärs den för djupt riskeras plantan att förstöras eftersom lärk inte bryter nytt på gammal ved. Korta in alla nya skott i juni-juli så får du en kompakt, tät planta som påminner om en stor bonsai. En sort med ett hängande växtsätt kan föryngras genom att hela, grenpartier tas bort. klipp av grenen vid ett yngre skott i kronan, så att detta kan börja växa och senare ersätta den borttagna grenen.

Planteras som solitär eller i isolerad kruka. Mycket vacker och användbar i större rabatter, stenpartier och grusträdgårdar. Passar utmärkt i en japaninspirerad trädgård.