Japansk lönn 'Ôsakazuki'

Acer palmatum

Odlingsvärd lönn på stam. Sort för sol till halvskugga med fantastiska höstfärger då den exploderar i en nästan självlysande orangeröd färg. Trivs i en väldränerad jord i ett skyddat, soligt läge.
Grönbladig sort där bladen får en fantastiskt fin röd höstfärg. Växtsättet är i ungdomen upprätt men allt eftersom träden blir äldre blir kronan allt bredare. Utvecklas så småningom till ett flerstammigt buskträd. Växtsättet varierar beroende på växtplats, skuggiga lägen ger ofta en skirare krona och soliga lägen ger ett mer kompakt växtsätt.

Trivs bäst på skyddad växtplats i halvskuggigt läge. Vill växa på väldränerade, näringsrika, något kemisk sur till neutral jord med god tillgång på fukt. Undvik stekande sol, blåsiga, torra eller utsatta lägen och kalkrik jord. Lönn beskärs endast på sensommaren i juli till september när saven är som lägst, detta gör man för att för att undvika onödig savförlust. Planteras som solitär eller ihop med andra buskar och perenner. Vacker i kontrast till andra gröna växter. Passar bra i asieninspirerade trädgårdar och i woodland.