Japansk lönn 'Ryusen'

Acer palmatum

Japansk lönn med ett hängande växtsätt. Har relativt stora gröna löv jämfört med andra hängande lönnar. Mycket dekorativ orange höstfärg. Trivs bäst i halvskuggigt läge i väldränerad jord. Uppstammad.
Ovanlig lönn med löv som inte är finflikiga trots sitt hängande växtsätt. De gröna löven skiftar senare på hösten till en vackert orange färg.
Blommar med mycket små gröna blommor på våren, vilka senare bildar röda frökapslar med det typiska utseendet för lönnar.

Är tack vare sitt växtsätt lämplig på platser där en traditionell busk- eller trädform av japansk lönn inte får plats. Skjuter upp skott som sedan hänger ner, likt ett vattenfall. Det japanska namnet betyder just fallande vatten. Kan bindas upp till önskad höjd.

Trivs bäst på skyddad växtplats i halvskuggigt läge. Vill växa på väldränerade, näringsrika, något kemisk sur till neutral jord med god tillgång på fukt. Undvik stekande sol, blåsiga, torra eller utsatta lägen och kalkrik jord. Lönn beskärs endast på sensommaren i juli till september när saven är som lägst, detta gör man för att för att undvika onödig savförlust. Planteras som solitär eller ihop med andra buskar och perenner. Vacker i kontrast till andra gröna växter. Passar bra i asieninspirerade trädgårdar och i woodland.

Sorten uppkom 1990 i Kawaguchi, Japan som en naturlig mutation.