Japansk lönn 'Skeeter's Broom'

Acer palmatum

Rödbladig lönn med djupt, flikiga blad som får en lysande röd höstfärg. Upprättväxande sort som har ett smalare växtsätt än många andra japanska lönnar. Uppstammad form. Trivs bäst på skyddad växtplats i halvskuggigt läge.
Vacker, kompakt och upprättväxande med sirliga grenar. Bladen är djupt flikiga vilket bidrar till ett sirligt, nästan dilliknande, utseende. De slår ut i lysande rubinrött för att övergå till en djupare vinröd färg under sommaren. På hösten avslutas det hela med en färgexplosion i brinnande rött.

Det smala växtsättet gör den perfekt att använda när ytan är begränsad. Blir cirka 1 meter bred och 2 meter hög. Brukar sällan behöva någon beskärning. I maj slår små, oansenliga rödlila blommor ut som är vackra på nära håll. Blomningen följs upp av en liten bevingad röd frukt.

Trivs bäst på skyddad växtplats i halvskuggigt läge. Vill växa på väldränerade, näringsrika, något kemisk sur till neutral jord med god tillgång på fukt. Undvik stekande sol, blåsiga, torra eller utsatta lägen och kalkrik jord. Lönn beskärs endast på sensommaren i juli till september när saven är som lägst, detta gör man för att för att undvika onödig savförlust. Planteras som solitär eller ihop med andra buskar och perenner. Vacker i kontrast till andra gröna växter. Passar bra i asieninspirerade trädgårdar och i woodland.