Kinesisk blomsterkornell

Cornus kousa var. chinensis

Rikblommande buske med stjärnformade, stora, vita blommor som följs av ljusröda, köttiga frukter. Frodigt mörkgrönt bladverk som får scharlakansröda höstfärger. Dekorativ buske för det soliga till halvskuggiga läget.
Vacker buske som först har ett upprätt, vasformat växtsätt som med åren blir mer rundat med horisontella grenar. Frodigt mörkgrönt bladverk av ovala, avlånga blad som får vacker scharlakansröd höstfärg. Den rikliga blomningen infaller i juni och består av fyra stora högblad som bildar en vit, stor, stjärnformad blomma. Hela busken täcks av dessa annorlunda blommor och får ett exotiskt utseende. Under blomningen så rodnar högbladen och blommorna övergår i en rosa nyans. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer. På sensommaren bildas ljusröda, jordgubbsliknande frukter på långa skaft. Frukterna är ätliga och har en tropisk smak med lite bittert skal. De köttiga frukterna uppskattas av fåglarna.

Trivs i sol till halvskugga i ett skyddat läge och utvecklas bäst på väldränerad, näringsrik, mullrik och något kemiskt sur jord. Planteras som solitär eller ihop med andra buskar i ett buskage. Passar utmärkt i asieninspirerande trädgårdar. Kan med åren bli ett flerstammigt, knotigt, litet träd.