Körsbärsplommon 'Pleniflora'

Prunus cerasifera

Kontrastträd med mörkt, purpurfärgat bladverk och dubbla, vackra blommor i rosa. Får gulröda frukter och praktfull, orange höstfärg. Mindre träd för den soliga, lilla trädgården.
Effektfullt mindre träd eller stor flerstammig buske, med vasformad och något rundad krona. Stammen och grenarna är mörkbruna, medans årsskotten är nästan svarta. Bladverket är purpurfärgat med en metallisk glans. Höstfärgen är vacker, då bladen ljusnar i en orangefärgad nyans. Vid lövsprickningen översållas trädet av små, rosa dubbla blommor som lockar till sig våra pollinatörer. På sensommaren bildas en del gulröda, ätliga men inte särskilt smakliga frukter.

Trivs bäst i sol till halvskugga, men får vackrast färg på soliga öppna platser. Utvecklas bäst på näringsrika, lätt fuktighetshållande, väldränerade och kalkrika jordar. Etablerade plantor anses klara vind, torka och värme väldigt bra. Kronan kan växa relativt oregelbundet och bör beskäras lätt för att hålla en snygg form. Planteras som solitär, gärna i stenlagda ytor. Vacker som kontrastträd ihop med andra grönbladiga växter. Passar i den lilla villaträdgården.