Magnolia 'Sunsation'

Magnolia

Härlig och härdig magnolia med gula, tulpanlika blommor med rosa anstrykning. Kan blomma länge, upp till 6 veckor, med doftande blommor. Utmärkt i soligt läge, gärna på vindskyddad plats.
Flerstammigt litet träd med ett upprätt kompakt växtsätt som passar i den mindre trädgården. Kan lätt stammas upp till ett litet träd. Får doftande blommor i april till maj. De gula blommorna med stråk av rosa och grönt slår ut relativt sent jämfört med andra och klarar sig ofta utan frostskador. Härdig.

Utvecklas bäst på soliga, gärna vindskyddade lägen. Planteras i näringsrik, väldränerad och kemiskt sur till neutral jord med god tillgång på markfukt. Undvik kalkrika och torra jordar. Vid nyplantering är det gynnsamt att välja en skyddad plats i trädgården. Fin som solitär eller tillsammans med andra buskar, träd och perenner.

Magnolians rötter ligger ytligt, undvik att gå och gräva runt plantan och täck gärna jorden med löv eller granris inför vintern. Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering vilket minskar risken för vinterskador första vintern.

Magnolian är ett urtidsträd som fanns redan på dinosauriernas tid för 20 miljoner år sedan. De pollineras av skalbaggar eftersom bina då inte fanns.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
4 m
Jordmån:
Kemiskt sur jord, Mullrik jord
Jordprodukter:
Barkmull, Rododendronjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)