Pagodkornell

Cornus controversa

Litet träd med dekorativt växtsätt, horisontella grenar i våningar. Rikblommande med gräddvita blomklasar och frodigt grönt bladverk som får rödbruna höstfärger. Trivs i skyddat läge i sol till halvskugga.
Dekorativt träd med många prydnadsmeriter. Annorlunda växtsätt där alla grenar växer horisontellt i glesa våningar utmed en rak stam. Detta unika växtsätt bildar trädets vackra karaktär. Äldre stammar är lätt spruckna och gråfärgade medans unga skott är vackert vinröda. Frodigt grönt bladverk som består av breda, ovala blad som får en fin rödbrun höstfärg. Den rikliga blomningen infaller i juni och består av stora klasar med små gräddvita blommor. Attraherar våra pollinatörer. På sensommaren bildas blåsvarta bär i klasar som uppskattas av våra fåglar.

Trivs i sol till halvskugga i ett skyddat läge och utvecklas bäst på väldränerad, näringsrik och mullrik jord som är något kemiskt sur och fuktighetshållande. Planteras som solitär eller ihop med andra buskar och träd. Passar utmärkt i woodland och asieninspirerande trädgårdar. Kan med åren bli ett brett, medelstort träd.