Prydnadsapel 'Hyvingiensis'

Malus

Dekorativt grönbladigt litet träd med hängande, brett växtsätt. Blommar på våren med rosa blomknoppar som slår ut till stora, vita blommor. Bildar små gulröda ätliga äpplen. Trivs i soligt läge på de flesta väldränerade jordar. Självfertil.
Härdigt träd med dekorativt, brett, hängande växtsätt som med åldern får en paraplyliknande krona. Friskt grönt och glänsande bladverk som får gul höstfärg. Blomningen infaller i maj med ljusrosa blomknoppar som slår ut till stora, vita blommor. Bildar rikligt med dekorativa rödgula frukter som sitter kvar länge på trädet. Frukterna är goda med en sträv smak och passar utmärkt till hushållsfrukt att göra mos, gelé och bakverk av. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och frukten av våra fåglar. Självfertil.

Trivs i soligt till halvskuggigt läge på de flesta väldränerade jordar. Anspråkslös men utvecklas bäst på mullhaltig, närings- och kalkrik jord. Undvik blöta växtplatser. Blir sällan så mycket högre utan växer mer på bredden. Uppbindning av befintliga skott görs för att få högre exemplar. Planteras som solitär.

Finsk sort som upptäcktes som självsådd planta längs med järnvägsstationen i Hyvinge, Finland 1879. Sägnen säger att de kommer ifrån ett tåg ifrån Ryssland där någon spottat ut kärnorna. Sorten började säljas på finska plantskolor på 1960-talet.

Sorten kallas även för järnvägsapel.