Rönnbärsapel 'Freja'

Malus toringo

Ståtligt litet träd som får ett yvigt växtsätt. Vackert purpurfärgat till mörkgrönt bladverk som får gulorange höstfärg. Riklig ceriseröd vårblomning och små, gulröda frukter med långa skaft till hösten. Trivs bäst i sol på på de flesta jordar.
Praktfull litet träd som med en bred, yvig krona. Grenarna har en spärrgrenig växtsätt och där äldre grenar har ovala blad medans unga skott har djupt, treflikiga blad. Vackert purpurfärgat bladverk vid bladutsprånget som blir mer purpurgrönt under sommaren, ny tillväxten är purpurröd. Vackra gulorangea höstfärger. Blomningen är riklig där alla grenar täcks av mörkt, ceriseröda blommor. Riklig fruktsättning av mycket små, rödgula frukter på långt skaft som sitter kvar långt in på hösten. Både blomning, bladverk och fruktsättning är stora prydnadsmeriter. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och frukterna uppskattas av våra fåglar.

Trivs i soligt till lätt halvskuggigt läge på de flesta jordar. Anspråkslös men utvecklas bäst på mullhaltig, fuktighetshållande, näringsrik jord. Planteras som solitär eller i grupper i större buskage. Kan även formklippas som blommande häck.

Dansk sort som togs fram av Ole Boensdorff Plantskola, Bjaeverskov, Danmark och introducerades 1999. Är en frösyster till sorten 'Scarlett'