Rönnbärsapel 'Scarlett'

Malus toringo

Elegant, storvuxen buske som får ett rundat växtsätt. Vackert purpurfärgat till mörkgrönt bladverk som får orangeröd höstfärg. Riklig rödrosa vårblomning och små, röda frukter med långa skaft till hösten. Trivs bäst i sol på på de flesta jordar.
Praktfull buske som med åren bildar ett flerstammigt träd med en bred rundad krona. Grenarna har en spärrgrenig växtsätt och där äldre grenar har ovala blad medans unga skott har djupt, treflikiga blad. Vackert purpurfärgat bladverk vid bladutsprånget som blir mer purpurgrönt under sommaren, ny tillväxten är purpurröd. Vackra orangeröda höstfärger. Blomningen är riklig och alla grenar täcks av rödrosa blommor. Riklig fruktsättning av mycket små, röda frukter på långt skaft som sitter kvar långt in på hösten. Både blomning, bladverk och fruktsättning är stora prydnadsmeriter. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och frukterna uppskattas av våra fåglar.

Trivs i soligt till lätt halvskuggigt läge på de flesta jordar. Anspråkslös men utvecklas bäst på mullhaltig, fuktighetshållande, näringsrik jord. Planteras som solitär eller i grupper i större buskage. Kan även formklippas som blommande häck.

Dansk sort som introducerades 2000.