Rosenmagnolia 'Susan'

Magnolia Liliiflora-Gruppen

Rosenmagnolia med vackra liljelika blommor i rosalila på bar kvist. Väldoftande. Här som uppstammat träd. Något senare blomningsperiod gör sorten mindre känslig för vårfrost. Utmärkt i soligt läge, gärna på vindskyddad plats.
Elegant uppstammad magnolia med kompakt och buskig krona, relativt låg till växtsättet. Blommar redan som ung planta. Blommorna är vackert liljelika och rosalila och slår ut på bar kvist. De kraftigt doftande blommorna slår ut 2-4 veckor senare än stjärn- och praktmagnolian vilket minskar risken för skador på blommorna i samband med sen vårfrost. Sorten kan ibland remontera med ett fåtal blommor under sommaren.

Utvecklas bäst på soliga, gärna vindskyddade lägen. Planteras i näringsrik, väldränerad och kemiskt sur till neutral jord med god tillgång på markfukt. Undvik kalkrika och torra jordar. Vid nyplantering är det gynnsamt att välja en skyddad plats i trädgården. Fin som solitär eller tillsammans med andra buskar, träd och perenner. En bra sort för den mindre trädgården.

Magnolians rötter ligger ytligt, undvik att gå och gräva runt plantan och täck gärna jorden med löv eller granris inför vintern. Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering vilket minskar risken för vinterskador första vintern.

Sorten är en korsning mellan Magnolia liliiflora ‘Nigra’ och Magnolia stellata ‘Rosea’ ursprungligen framtagen på 50-talet.

Magnolian är ett urtidsträd som fanns redan på dinosauriernas tid för 20 miljoner år sedan. De pollineras av skalbaggar eftersom bina då inte fanns.