Smällspirea LADY IN RED ('Tuilad')

Physocarpus opulifolius

Vacker buske ympad på en stam som har mörkrött till purpurfärgat bladverk med ljusröda inslag. Blommar rikligt med rosavita blommor och får vacker orangeröd till purpurfärgad höstfärg. Effektfull litet träd för det soliga läget.
Kompakt, upprättväxande buske ympad på en stam som får en tät, rundad form med yviga grenar. Bladverket har den högsta prydnadsmeriten då det är rödbruna med ljust röda inslag. Blomningen infaller i juni och består av små rosavita blommor som sitter i flata klasar och ger en fin kontrast mot den i övrigt mörka busken. Busken är rikblommande och uppskattas av våra pollinatörer. Efter blomningen bildas små, röda frukter i klasar som sedan svartnar i slutet av sommaren. Höstfärgerna är mellan orangeröd och purpur i en effektfull kontrast. Kvistar med blad är fina att plocka till snitt och använda i buketter.

Trivs bäst på soliga, öppna lägen. Växer bra på de flesta jordar men utvecklas optimalt på näringsrika, väldränerade, fuktighetshållande och lätt kemisk sura jordar. Bladfärgerna blir intensivast och bäst i soliga lägen, i skuggiga lägen går bladfärgen över till grönt. Bör beskäras för att hålla formen. Planteras som solitär i stor kruka eller i rabatt. Fin som kontrastväxt till grön- och gulbladiga växter.