Stjärnmagnolia

Magnolia stellata

Ljuvlig vårblomning med vita stjärnformade blommor på bar kvist. Här som uppstammad variant. Utmärkt i soligt läge, gärna på vindskyddad plats.
Medelstor, uppstammad buske med friskt, grönt bladverk. Blommar i april-maj på bar kvist med vackra, vita, stjärnformade blommor med långa, smala kronblad. Blommorna har en svag doft med ovanligt lång blomningstid - för att vara magnolia. En av de tåligaste sorterna.

Utvecklas bäst på soliga, gärna vindskyddade lägen. Planteras i näringsrik, väldränerad och kemiskt sur till neutral jord med god tillgång på markfukt. Undvik kalkrika och torra jordar. Vid nyplantering är det gynnsamt att välja en skyddad plats i trädgården. Fin som solitär eller tillsammans med andra buskar, träd och perenner. Lämplig även i den mindre trädgården.

Magnolians rötter ligger ytligt, undvik att gå och gräva runt plantan och täck gärna jorden med löv eller granris inför vintern. Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering vilket minskar risken för vinterskador första vintern.

Magnolian är ett urtidsträd som fanns redan på dinosauriernas tid för 20 miljoner år sedan. De pollineras av skalbaggar eftersom bina då inte fanns.