Ullungrönn LEGEND ('Erik') E

Sorbus ulleungensis

Mycket vackert träd med många uppskattade egenskaper som blomning, bär, bladverk och otroligt vacker höstfärg. Utvecklas bäst på solig växtplats.
Mycket dekorativt träd med många uppskattade egenskaper för din trädgård. Blommar med stora flata gräddfärgade klasar och har ett blankt, lite exotiskt, bladverk där bladen består av långa, små blad som sitter i par på en lång stjälk. På hösten fylls trädet med mängder av stora, klasar av orange bär som är något droppformade. Höstfärgerna på trädet är något av det vackraste i rött, orange och gult. Blir ett mindre träd med upprätta grova grenar.

Utvecklas bäst på en solig plats. Välj med fördel ett läge där södersolen inte når trädet under vinterhalvåret, stark sol under tidig vår kan driva igång trädet och orsaka frostskador. Planteras som solitär eller som alléer.

Ullungrönnen upptäcktes av Tor Nitzelius 1976 som var trädexpert på Göteborgs botaniska trädgård. Fyndet gjordes vid insamlandet av frön på den sydkoreanska ön Ullung-do. Sorten är en förbättrad syskonsort till 'Dodong' från 1979, den vegeterar senare och får då mindre vinterskador.