Ungersk syren 'Holger'

Syringa josikaea

Tåligt syrenträd som får vita, stora blomklasar med enkla, milt doftande blommor. Friskt, grönt bladverk och gula till orangebruna höstfärger. Härdigt litet träd för soligt läge.
Härdig sort på stam med ett rundat, brett, upprätt växtsätt och kraftiga grenar. Bladverket är friskt, grönt och frodigt med avlånga blad som senare får en gul till brunorange höstfärg. Blommorna är enkla, vita och sitter i stora luftiga klasar. De gröngula blomknopparna och de vita blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans under blomningen. När sorten blommar sprids en mild ljuvlig syrendoft i trädgården, blommorna uppskattas även av våra pollinatörer.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Sorten är rotäkta och skjuter sällan rotskott.

Planteras som solitär eller i låga alléer. Fin i större rabatter med marktäckande perenner under. Bildar ett litet träd och passar den mindre trädgården.

Sorten är en vit selekterad variant av den vilda sorten. Ungersk syren är trots namnet inte ifrån Ungern utan vildväxande ifrån bergen i nordvästra Rumänien och västra Ukraina.