Ungersk syren 'Oden'

Syringa josikaea

Tåligt syrenträd med mörkvioletta, stora blomklasar och enkla, milt doftande blommor. Blankt, mörkgrönt bladverk och gula till orangebruna höstfärger. Härdigt litet träd som passar i soligt läge.
Härdig sort som växer relativt långsamt med ett rundat, brett, upprätt växtsätt och kraftiga grenar. Bladverket är blankt, mörkgrönt och frodigt med avlånga blad som senare får en gul till brunorange höstfärg. Blommorna är enkla, mörkvioletta och sitter i stora luftiga klasar. De mörkt, purpurfärgade blomknopparna och de violetta blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans under blomningen. När sorten blommar sprids en mild ljuvlig syrendoft i trädgården, blommorna uppskattas även av våra pollinatörer.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Sorten är rotäkta och skjuter sällan rotskott. Planteras som solitär eller lågväxande alléträd. Passar utmärkt som litet träd för den mindre trädgården.

Sorten är en mörkviolett selekterad variant av den vilda sorten. Ungersk syren är trots namnet inte från Ungern utan vildväxande ifrån bergen i nordvästra Rumänien och västra Ukraina.