Vårtbjörk fk JULITA E

Betula pendula

Smalväxande, vacker variant av vår klassiska björk. Vacker vit stam med svart dekorativt mönster. Utvecklas bäst i sol och har anspråkslösa krav på jordar.
En utvald selektion av vår vanliga vårtbjörk med ett smalt, vackert växtsätt. Sorten växer med en rak genomgående stam och bildar en smal krona med sirligt utåthängande grenspetsar. Årsskotten skimrar vackert lila på vinterhalvåret. Stammen är dekorativ med sin vita bark och svarta mönster. Bladen är små, hjärtformade med taggiga kanter. Det ljusgröna bladutsprånget är verkligen en förkunnelse att våren är ankommen. Det fräscha bladverket övergår på hösten till att få en intensivt gul höstfärg. Blomningen sker strax efter lövsprickningen i början av maj. Blommorna består av tvåkönade så kallade hängen, där hanhängena kan ses redan på hösten, medan honhängena visar sig först vid lövsprickningen.

Utvecklas bäst i ett soligt och öppet läge. Anspråkslös och kan växa på de flesta jordar. Klarar även torka när den är väletablerad. Planteras som solitär eller i grupper. Sorten är lämpad som alléträd med sin smala kronform. Användbar som landskapsväxt och parkträd.