Eukalyptusvide 'Flamingo'

Salix integra

Köp online hos oss
Utsökt litet träd med tät, rundad krona. Mörkare variant med vackert ljusgrönt bladverk där de vitbrokiga skotten har en rosatonad anstrykning på nytillväxten. Trivs i skyddat, soligt läge på väldränerad, näringsrik jord.
Elegant träd som har ett rundat, tätt växtsätt bestående av tunna, röda grenar. Grenarna är även dekorativa under vintern. Bladverket är frodigt ljusgrönt och består av lansettlika, spetsiga, små blad som strax efter bladutspring skiftar färg till vitbrokigt och helt vitt med rosatonad nytillväxt. Detta växtsätt med rosavita skott och ljusgrön botten gör att hela trädet uppfattas som det blommar. Kvistar kan plockas in till dekorativa buketter. Höstfärgerna är inte så nämnvärda men är ljusgula till gyllengula. Blomningen sker i maj-juni med små, oansenliga gröngula små videkissar som uppträder tillsammans med bladverket.

Vide är en tvåbyggare där honblommor och hanblommor sitter på skilda exemplar. Arten är en viktig växt för våra pollinatörer där honblommorna förser dem med nektar medans hanblommorna förser dem med pollen.

Trivs i sol till halvskugga på lätt fuktighetshållande, näringsrika, väldränerade jordar. Utvecklas optimalt i vindstilla, fullt soliga lägen. Planteras som solitär eller ihop med låga buskar och perenner. Vacker kontrast till andra grönbladiga växter.

Sorten får lätt frostskador i högre växtzoner. Frostskadad ved tas bort när frostrisken är över. Tål hård beskärning och alla skott kan klippas in helt till endast några sparade bladknoppar. Detta kallas för att hamla och kan göras varje år. Sorten är ympad på en stam, oftast av vanlig sälg, där alla skott som uppträder på stammen ska avlägsnas.

Sorten är en mutation av den vanliga sorten 'Hakuro Nishiki' och har mörkare rosa nyans i bladen samt rödare grenar.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär bort nedfrusna grenar in till frisk ved, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På vårvintern