Hängsälg 'Kilmarnock'

Salix caprea

Köp online hos oss
Härdigt, hängande träd med slöjlik krona och grågrönt bladverk. Bildar silvervita videkissar på bar kvist som slår ut och blommar i gult. Blommorna är sterila. Trivs i sol till halvskugga på de flesta jordar.
En hängande mutation av vår inhemska vildväxande sälg. Sorten är ympad på en högre stam och har ett kraftigt hängande växtsätt och bildar en slöjlik krona. Bladverket är grönt och består av ovala, spetsiga blad som är blankgröna på ovansidan och matt grågröna på undersidan. Bladverket bli gult på hösten.
Bildar tidigt på våren, på bar kvist, dekorativa, vitsilvriga, små videkissar sittandes längs med årsskotten. Videkissarna slår sedan ut och blommar i ljusgult. Sortens blommor är sterila och bildar inte frömjöl och gynnar inte våra pollinatörer. Kvistar kan plockas in till buketter.

Anspråkslös och lättskött, trivs i de flesta lägen och på de flesta jordar. Utvecklas bäst i sol till halvskugga på fuktighetshållande, näringsrika jordar. Tålig mot hårda och salta vindar, vattensjuk mark och kompakt jord. Tål hård beskärning. Sorten är ympad på en stam, oftast av vanlig sälg, där alla skott som uppträder på stammen ska avlägsnas. Planteras som solitär, gärna ihop med låga och krypande perenner. Fin att odla i stor kruka men bör då övervintras kallt och frostfritt. Sorten är mycket härdig och kan ibland övervintra i kruka i södra delarna av landet.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
200 cm
Jordmån:
De flesta jordar
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På våren
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Blöt jord, Salta vindar