Krypvide 'Iona'

Salix repens

Tåligt, hängande träd med slöjlik krona och småbladigt, blågrönt bladverk som får gula höstfärger. Bildar gråludna videkissar på bar kvist som slår ut och blommar i gult. Trivs i sol på de flesta jordar.
Härdig, marktäckande buske som här är ympad på en högre stam och bildar då ett litet träd med kraftigt hängande växtsätt och en slöjlik krona. Har tunna rödbruna grenar som även är dekorativa under vintern. Bladverket är friskt blågrönt och består av små, blanka, ellipsformade blad. Höstfärgerna är gyllengula. Bildar små, gråludna videkissar tidigt på våren, som sitter på bar kvist längs med årsskotten. Videkissarna slår ut och blommar i gult. Kvistar kan plockas in till buketter och drivas i blom under vintern.

Vide är en tvåbyggare där honblommor och hanblommor sitter på skilda exemplar. Arten är en viktig växt för våra pollinatörer där honblommorna förser dem med nektar medan hanblommorna förser dem med pollen.

Anspråkslös och lättskött som trivs i soliga lägen på de flesta jordar. Tålig mot snötyngd, starka vindar, kompakt och tillfälligt torr jord. Tål hård beskärning. Sorten är ympad på en stam, oftast av vanlig sälg, där alla skott som uppträder på stammen ska avlägsnas. Planteras som solitär, gärna ihop med låga och krypande perenner. Fin att odla i stor kruka men bör då övervintras kallt och frostfritt. Sorten är mycket härdig och kan ibland övervintra i kruka i södra delarna av landet. Säljs ofta på våren för att samplanteras ihop med penséer.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
De flesta jordar
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Mager jord, Stadsklimat, Torr jord