Kuromevide 'Mt. Aso'

Salix chaenomeloides

Köp online hos oss
Ljuvligt videträd med rundat växtsätt och grönt bladverk. Gula höstfärger. Bildar stora, rosaskimrande videkissar på bar kvist som slår ut och blommar i gult. Fin i buketter. Trivs i sol på de flesta fuktighetshållande jordar.
Odlingsvärd litet videträd som har ett brett, rundat växtsätt som blir knotigare med åren. Bladverket är blankt, frodigt grönt och består av ovala, avlånga blad med en tydlig, ljus mittnerv. Bildar tidigt på våren, på bar kvist, dekorativa, stora rosa videkissar sittandes längs med årsskotten. Videkissarna mognar till ljusgrå och slår sedan ut och blommar i ljusgult. Kvistar kan plockas in till dekorativa buketter.

Vide är en tvåbyggare där honblommor och hanblommor sitter på skilda exemplar. Arten är en viktig växt för våra pollinatörer där honblommorna förser dem med nektar medan hanblommorna förser dem med pollen. Sorten är av en hanklon.

Trivs i sol på fuktighetshållande, näringsrika jordar. Tål hård beskärning. Sorten är ympad på en stam, oftast av vanlig sälg, där alla skott som uppträder på stammen ska avlägsnas. Planteras som solitär, gärna ihop med låga perenner. Trivs och är fin vid naturliga dammar. Säljs ofta på våren för att odlas i kruka ihop med penséer. Krukodlade exemplar övervintras kallt och frostfritt.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Näringsrik jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blöt jord