Påsktazett 'Tête Bouclé'

Narcissus x cyclazetta

Praktfull, lågväxande sort som blommar rikligt med små, fyllda blommor med gyllengula kronblad och tätt, fylld mitt. Mild doft. Blommar bäst i sol till lätt halvskugga. Tål lätt frost.
Odlingsvärd, småblommig sort som får fyllda blommor med gyllengula kronblad och och tätt, fylld mitt. Blommorna bleks något till ljusgul medan de blommar. Har en mild doft. Rikblommande med oftast två blommor på varje stängel och flera stänglar ur varje lök. Blir cirka 15-20 cm hög med gröna svärdslika blad.

Blommar längst i svalare temperaturer både inne och ute. Placeras ljust och vattnas sparsamt, undvik att vattna direkt på lökarna. Samplanteras gärna ihop med penséer i krukor utomhus och passar även utmärkt på graven. Klarar lätt nattfrost.

Lökarna är perenna och kan sparas och grävas ner i trädgården efter blomning för att blomma nästkommande år. Trivs i sol till halvskugga på väldränerad, lätt fuktighetshållande, näringsrik och gärna kalkrik jord. Gödsla med benmjöl varje år i samband med blomningen för en rikligare blomning nästa år. Planteras i grupper i rabatter, gärna bland höga perenner som sedan kommer upp och skymmer gammal blast. Passar utmärkt under stora lövfällande träd och buskar.

Anses vara mindre smaklig för rådjur, hare, kanin och sork.

Denna växt kan vara giftig vid förtäring. Kontakta Giftinformationscentralen för mer information.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Näring:
Benmjöl
Jordprodukter:
Blomjord