Begravningsblommor

Nya tekniker och material gör att man kan använda så gott som alla blommor, i vilka former som helst, som begravningsblommor. Våra florister hjälper dig i dina val.

Olika typer av begravningsblommor

Att med begravningsblommor visa sitt deltagande i samband med begravning är en tradition som härstammar från 1600-talet, men som utvecklades under senare delen av 1800-talet. Dagens sorgbinderi har dock lite gemensamt med de tidigaste binderierna.

Begravningsblommor kan hjälpa de anhöriga att göra ett tungt avsked till en lite ljusare åminnelse av den bortgångnes betydelse för andra, och göra känslan av att stå ensam kvar något mindre.

Vad gäller begravningsblommor så finns det i huvudsak fyra typer av binderier.

Begravningskrans

Kransen är den sorts begravningsblommor som har längst historia. Kransstommen symboliserar med sin runda form traditionellt evigheten. Oftast är stommen dekorerad med en blomsteruppsättning, men kan även vara bunden med blommor hela vägen runt. Kransen är den typ av begravningsblommor som oftast kommer från de närmast anhöriga, men kan även komma från företag, föreningar eller från flera vänner som gått samman kring ett större binderi. Vanligast är att hälsningen till de anhöriga står på textade band.

Begravningskrans i vackra säsongsfärger för höst

Formbinderi

En annan typ av begravningsblommor är formarbetet. Det är ett blomsterarrangemang som oftast görs i en färdig oasis, gärna i form av ett hjärta eller krans. Mer fantasifulla former som till exempel ankare eller nallebjörnar förekommer också. Vanliga blommor i dessa arrangemang är rosor, nejlikor och krysantemum, gärna i kombination med brudslöja eller annan fyllig blomma och grönt.

Formbinder i klassisk stil med rosa toner

Begravningsbukett

Det vanligaste binderiet som begravningsblommor idag är sorgbukett, eller kistdekoration som de också kallas (inte att förväxlas med blommorna som dekorerar kistan). Den görs som stående eller liggande och upplevs som lite ”lättare” än kransen. Den är också ett något billigare alternativ. Avskedshälsningen kan lämnas på ett kort eller ett textat band som fästs vid dina begravningsblommor.

Om man inte är så nära anhörig, eller har en begränsad ekonomi kan en lösbunden sorgbukett vara ett alternativ till begravningsblommor. Denna bukett binds med enbaksida och brukar placeras på golvet framför kistan eller, i vissa kapell, i en vas bredvid kistan.

Liggande begravningsbukett i vackert vintervitt tema

Att välja blommor

Man kan i dag använda så gott som alla sorters snittblommor som begravningsblommor, men det är bra att ta i beräkning att många blommor är säsongsbundna. Konsultera gärna din lokala florist för tips och råd när du behöver begravningsblommor. Tänk på att ju friare händer du ger floristen, desto bättre brukar resultatet bli. Lämna gärna önskemål om färg och känsla på begravningsblommor, men låt floristen stå för skapandet.

Vid begravningen är det vanligt att man har med sig en handbukett, eller kastblomma som det hette förr. Det är en typ av begravningsblommor som lämnas i samband med avskedet vid kistan, vanligvis i slutet av begravningsakten, eller vid graven vid kistbegravning. Handbuketten består vanligtvis av en ros med en grön kvist, men kan lika gärna vara någon annan blomma som man vet att den bortgångne tyckte om. Äldre kutym sa att det bara var kvinnan som hade denna typ av begravningsblommor, men nuförtiden görs det ingen skillnad på män och kvinnor utan är upp till var och en. Det kan vara lättare att ta sitt avsked om man har några begravningsblommor att lämna.

Kistdekoration och stående begravningsdekorationer i somriga toner

Bilder: Linda Modin Klemner för Blomsterlandet

Låt våra florister hjälpa dig

I våra butiker finns utbildade professionella florister som kan ge dig en hjälpande hand i val av vilken typ av dekoration du ska välja och vilka blommor som kan passa bra.

Kistdekorationer, begravningsbuketter och andra dekorationer går att göra i olika storlekar och prisklasser. Vi kan självklart även binda handbuketter och göra urndekorationer.

Våra florister kan skapa dekorationer efter dina önskemål om exempelvis speciella blommor, färger eller former, men du kan också låta dem ha mer fria händer. I våra butiker finns mer bilder med exempel som kan vara inspiration till dina val.

Kontakta din närmaste butik för att göra beställning. Här finns våra butiker.

Läs mer om blommorna kring begravning och gravsmyckning

Handbuketter - en stark symbol

Till begravningen har man ofta med sig en blomma – handbuketten.

Kondoleans

Att ge en kondoleansbukett innebär att man deltar i de anhörigas sorg när någon gått bort.

Graven – en plats för minnen och tankar

Kyrkogården är en plats där vi kan lägga en blomma vid minnesdagar, men också en plats att vårda och hålla fin.