Begravningsblommor

Ge ett sista avsked med säsongens blommor i vackra dekorationer och former. Vi gör arrangemang i naturliga material och våra florister hjälper dig med idéer och val.

Olika typer av begravningsblommor

Att med begravningsblommor visa sitt deltagande i samband med begravning är en tradition som härstammar från 1600-talet, men som utvecklades under senare delen av 1800-talet. Dagens sorgbinderi har dock lite gemensamt med de tidigaste binderierna. Blomsterarrangemangen kan ge en personlig prägel på cermonin och är något vackert att vila ögonen på i stunden. 

Nya tekniker och material gör att man i dag kan använda så gott som alla blommor vid begravning, men man får tänka på att många är säsongsbundna och därför inte kan erbjudas årets alla månader.

Vi strävar alltid mot att minska vår påverkan på miljön och använder därför inte plastbaserad stickmassa i våra dekorationer, vilket kan begränsa oss något när det kommer till former. Berätta för våra florister om dina eventuella önskemål. 

Formbinderi

Kransen är den sorts begravningsblommor som har längst historia. Kransstommen symboliserar med sin runda form traditionellt evigheten. Oftast är stommen dekorerad med en blomsteruppsättning, men kan även vara bunden med blommor hela vägen runt. Kransen är den typ av begravningsblommor som oftast kommer från de närmast anhöriga, men kan även komma från företag, föreningar eller från flera vänner som gått samman kring ett större binderi. Vanligast är att hälsningen till de anhöriga står på textade band.

Hjärtat är också en mycket önskad form på sorgbinderi, som kan göras i säsongens olika blommor eller klassiska rosor. 

Begravningskrans i rosa nyanser. Kan göras i flera olika utföranden och storlekar, exemplet på bilden pris från 2500:-.
Ett hjärta med röda rosor. Hjärtan kan göras i olika storlekar och utföranden. Exemplet på bilden, 80 cm, pris från 5000:-.

Kistdekorationer

Kistdekoration är ett blomsterarrangemang som smyckar kistan. Blommorna och personliga föremål väljs oftast av närmsta familjen. 

Kistdekoration med naturkänsla. Kan göras i olika storlekar och utföranden. Exemplet på bilden pris från 2500:-.
Stående dekoration med klassiska blommor. Exemplet på bilden har pris från 900:-.

Urndekoration

Vid urnbegravning smyckas urnan med blommor, ofta i frm av en krans eller dekoration. Liggande eller stående bukett är också vackert tillsammans med urnan. 

Urndekoration med en somrig känsla och rosa toner. Dekorationer kan göras i olila utföranden och storlekar, exemplet på bilden pris från 2200:-.

Begravningsbukett

Det vanligaste binderiet som begravningsblommor idag är sorgbukett, eller kistdekoration som de också kallas (inte att förväxlas med blommorna som dekorerar kistan). Den görs som stående eller liggande och upplevs som lite ”lättare” än kransen. Den är också ett något billigare alternativ. Avskedshälsningen kan lämnas på ett kort eller ett textat band som fästs vid dina begravningsblommor.

Om man inte är så nära anhörig, eller har en begränsad ekonomi kan en lösbunden sorgbukett vara ett alternativ till begravningsblommor. Buketten binds med enbaksida och brukar placeras på golvet framför kistan eller, i vissa kapell, i en vas bredvid kistan.

En liggande begravningsbukett i klassisk stil. Exempel på bilden pris från 600:-.

Handbukett

Vid begravningen är det vanligt att man har med sig en handbukett. Det är en typ av begravningsblommor som lämnas i samband med avskedet vid kistan eller vid graven vid kistbegravning.

Handbuketten består vanligtvis av en ros med en grön kvist, men kan lika gärna vara någon annan blomma som man vet att den bortgångne tyckte om.

Äldre kutym sa att det bara var kvinnan som hade denna typ av begravningsblommor, men nuförtiden görs det ingen skillnad på män och kvinnor utan är upp till var och en. Det kan vara lättare att ta sitt avsked om man har några begravningsblommor att lämna.

Handbuketter.

Att välja blommor

Man kan i dag använda så gott som alla sorters snittblommor som begravningsblommor, men det är bra att ta i beräkning att många blommor är säsongsbundna. Konsultera gärna din lokala florist för tips och råd när du behöver begravningsblommor. Tänk på att ju friare händer du ger floristen, desto bättre brukar resultatet bli. Lämna gärna önskemål om färg och känsla på begravningsblommor, men låt floristen stå för skapandet.

Kistdekoration i form av en girlang.

Låt våra florister hjälpa dig

I våra butiker finns utbildade professionella florister som kan ge dig en hjälpande hand i val av vilken typ av dekoration du ska välja och vilka blommor som kan passa bra.

Kistdekorationer, begravningsbuketter och andra dekorationer går att göra i olika storlekar och prisklasser. Vi kan självklart även binda handbuketter och göra urndekorationer.

Våra florister kan skapa dekorationer efter dina önskemål om exempelvis speciella blommor, färger eller former, men du kan också låta dem ha mer fria händer. I våra butiker finns mer bilder med exempel som kan vara inspiration till dina val.

Kontakta din närmaste butik för att göra beställning. Här finns våra butiker.