Graven – en plats för minnen och tankar

Kyrkogården är en plats där vi kan lägga en blomma vid minnesdagar, men också en plats att vårda och hålla fin.

Det finns flera olika gravplatser och dessa kväver mer eller mindre skötsel. För att förstå skillnaden räknar vi här upp de vanligaste gravplatserna som finns på våra kyrkogårdar.

Kistgravplats och urngravplats

Detta är fortfarande den vanligaste typen av gravplats. Här finns en utmärkt plats markerad med gravsten. Det finns ofta också plats för att plantera växter och själv dekorera gravplatsen.

Askgravlund och asklund

I likhet med minneslund har man i en askgravlund eller asklund ingen enskild eller tydligt markerad plats för graven. Skillnaden är att man här också har en namnskylt uppsatt på en gemensam samlingsplats där det också finns möjlighet att sätta en blomma och att tända ett ljus. Det finns ofta gemensamma planteringar som kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för samt bänkar där man kan sitta ner för eftertanke och minne.

Minneslund

Det finns olika typer av minneslund, gemensamt för dem är att man begravs anonymt. Man har inget namn utsatt, ingen markering. Här finns möjlighet att sätta en blomma och att tända ett ljus på gemensam samlingsplats och ofta en bänk för en stund för eftertanke och minnen.

Hedra minnet av någon du håller kär med vackra snittblommor i en gravvas och ljuslyktor.

Alltid på gravplatsen

Vissa element på gravplatsen består över året och är inte beroende av väder eller läge. Tänk igenom dess placering och om de är viktiga element att prioritera. Gör gravplatsen till en plats fylld av minnen. Genom att dekorera gravplatsen med saker den avlidne skulle ha tyckt om och uppskattat ger du platsen en personlig karaktär.

Gravlyktor och ljus

Stora delar av året finns det flera olika sorters gravlyktor att köpa online och i butik. Det finns flera olika modeller och färger att välja bland, så hitta en du tycker passar. Det finns också en uppsjö av ljus att välja bland, gravljus med lock och utan, samt gravljus med lång brinntid, dessutom både stearin och elektriska LED-ljus som passar i lyktor. Tänk på att ta med tändstickor eller en tändare till kyrkogården om du vill tända ett ljus.

Buketter

En liten bukett med snittblommor håller också bra och passar på graven året om. Vintertid fryser snittblommorna av kylan, men de behåller både form och färg. Använd en gravvas om du vill att buketten ska stå fint.

En eller flera rosor på eller vid gravstenens sockel kan uttrycka kärlek eller vänskap. En enda ros på mjuk bädd är också ett vackert smycke. Vintertid fryser rosorna men håller sig lika fina ända tills det blir töväder.

Kransar och gravdekorationer

Kransar och gravdekorationer kan bindas av många olika slags material. I butikerna finns ofta olika varianter av mossa eller granris. Det finns också kransar av tall- eller lingonris i fina kombinationer. Numera finns också ett större utbud av komposterbara dekorationer, helt utan plastdetaljer. Det betyder att du inte behöver tänka på att avfallssortera när du gör fint och byter växter på graven, hela dekorationen går att kompostera.

Kransar och gravdekorationer finns primärt i butik under hösten och vintern, i anslutning till allhelgonahelgen. Sortimentet av gravdekorationer vi säljer online och i butik kan variera.

Välj dekorationer efter din smak. De komposterbara dekorationerna går ofta i mer jordnära färger med detaljer från naturen.

Köp gravdekorationer på Blomsterlandet

Du hittar vårt fulla sortiment av olika typer av gravdekorationer i våra fysiska butiker. 

Vi har ett stort utbud av komposterbara gravdekorationer. Det betyder att du inte behöver tänka på att avfallssortera när du gör fint och byter växter vid graven. Istället tar du hela dekorationen och lägger på komposten.

Här kan du se mer av säsongens gravdekorationer.