Vilka växter passar på gravplatsen

Vilka växter som lämpar sig de olika årstiderna varierar. Skapa en gravplats som blir vacker och stämningsfull. På det viset hedrar du minnet av dem som inte längre finns hos oss.

Precis som då du anlägger en plantering eller rabatt skall du tänka på växternas höjd och egenskaper. Lämpligen planterar du de höga växterna längst bak för att sedan låta de hängande växterna flyta ut över planteringens kant, som ett mjukt avslut. Där emellan låter du växter med en färg som binder samman planteringen ta för sig och skapa en enhetlig känsla.

Vårplantering på gravplatsen

Redan innan tjälen har gått ur jorden kan du plantera penséer. Bara du kan komma en liten bit ner i jorden med spaden så går det bra. Eller ställ en skål med penséer i vinterriset, om det ligger kvar.

När risken för sträng nattfrost är över, är det dags för lökväxter och tidigblommande småväxter. Om du planterade lökar i höstas, blommar de snart. Annars kan du köpa ”färdiga” lökväxter i kruka och plantera nu. Alla är bedårande söta och utomhus är blomningstiden lång. Tänk på om kyrkogården råkar ha rådjur som strövar omkring, då får till exempel narcisser av olika slag stå kvar mer ostört.

Passande sommarblommor på gravplatsen

Genom att välja rätt växter utifrån läge och årstid kan du skapa en gravplats med blommor som blommar vackert under lång tid. Då sommaren kan vara både varm och torr kan gravplatsens växter vara i behov av vatten flera gånger under säsongen. Skall du plantera på en gravplats i soligt läge kan det vara en bra idé att välja växter som är både tork- och soltåliga.

Sensommar- och höstplantering på gravplatsen

Flera växter blommar ännu fint från sommarens plantering. Vill du komplettera med växter som går i sobra silverfärger som också passar fint i denna årstid är silvergirland, lavendel, silverek, silvernjurvindan, ljungplantorna, och plister några förslag.

Önskas mer färg finns bollkrysantemum i flera färger, prydnadskål, penningblad och alunrot några exempel.

Köp ljus och gravdekorationer online

Alla helgons dag – gravsmyckningshelg

Till allhelgona väljer många att besöka graven och tänka på de nära och kära som inte längre finns hos oss lite extra. I denna säsong finns det flera olika gravdekorationer att välja på. Allt från enklare kransar till större dekorationer med en bas av ädelgran som dekorerats.

Under denna period är utbudet av gravlyktor som störst på året. Det finns flera olika sorters gravlyktor och ljus att välja bland, både runda och fyrkantiga lyktor i flera färger men också både stearin och elektriska ljus. Tänk på att ta med tändstickor eller en tändare till kyrkogården om du vill tända ett ljus.

Gör gravplatsen redo för vinter

Granris av olika slag kan läggas på gravplatsen eller delar av den som en vinterklädsel. Om du klipper riset i mindre bitar och lägger dem omlott, binder de varandra och blåser inte så lätt bort. Trä in änden i ris, som redan är på plats, så ”flätar” du nästan ihop det.

I olika delar av vårt långsträckta land, har vi olika traditioner. Låt dem leva vidare. I söder smyckar vi graven med vita blommor till Alla helgons dag och sparar krans och dekorationer till advent eller Lucia. I norr är det ofta för kallt för blommor och vintersmycket läggs redan till Allhelgonahelgen.

En bukett med tulpaner håller bra och passar på graven även vintertid, är det kallt ute fryser blommorna, men de behåller både form och färg.

En bukett med rosor blir en fin kontrast till gravens bädd av granris Är det kallt fryser rosorna men håller sig lika fina ända tills det blir töväder.

Numera finns ett större utbud av komposterbara dekorationer. Det betyder att du inte behöver tänka på att avfallssortera när du gör fint och byter växter på graven, hela dekorationen går att kompostera.

Gravlyktor i flera varianter

Produktbild på Gravlykta Simon

Gravlykta Simon

Finns i flera varianter

199:-

Produktbild på Gravlykta Simon

Gravlykta Simon

Finns i flera varianter

199:-

Gör fint på graven

Graven – en plats för minnen och tankar

Kyrkogården är en plats där vi kan lägga en blomma vid minnesdagar, men också en plats att vårda och hålla fin.

Tiden för ljus och tankar

Allhelgonahelgen är den tid då vi särskilt smyckar graven till minne av våra kära. Seden att tända gravljus är inte gammal men den har kommit för att stanna som en vacker tradition.

Ljung - toppenväxt för höstkrukan

Ljung trivs utmärkt i höstkrukan. De små blommorna torkar och fortsätter förgylla växten långt in på vintern.