Tiden för ljus och tankar

Allhelgonahelgen är den tid då vi särskilt smyckar graven till minne av våra kära. Seden att tända gravljus är inte gammal men den har kommit för att stanna som en vacker tradition.

Ljuslyktor och dekorationer

Ljus tänder vi på våra kyrkogårdar över hela landet. Gravljus är gjorda för att brinna länge. Allt från 50 timmar till fem dygn – över hela helgen. Vill du ställa ljus i lykta, hittar du flera modeller och färger. Kyrkogården är minnesplatsen över våra kära, en plats att besöka för att lägga en blomma vid minnesdagar, men också en plats att vårda och hålla fin året om.

I oktober och november är det gravsmyckningstider. Det finns dekorationer i många former. Vanligast är  hjärtan, kransar och änglar. Välj dekorationer efter stenens utformning, gravplatsens storlek och vad du själv tycker är vackert. Du kan också plantera växter som trotsar kylan och håller det fint länge, eller arrangera snittblommor i en gravvas. Tänd ljus, som brinner länge och som tillsammans med dekoration eller blommor skapar stämning för att hedra minnet av de kära.

Lägg de blommor du tycker bäst om på graven. Vad gör det om de fryser — det är tanken och gesten som betyder mest, hållbarheten mindre.

Kransar, liggande och stående dekorationer i granris. Lyktor och ljus skapar en fin stämning.
Numera finns ett större utbud av komposterbara dekorationer. Det betyder att du inte behöver tänka på att avfallssortera när du gör fint och byter växter på graven, hela dekorationen går att kompostera.
Från oktober hittar du alla våra fina gravdekorationer i butikerna.

Läs mer om gravdekorationer

Graven – en plats för minnen och tankar

Kyrkogården är en plats där vi kan lägga en blomma vid minnesdagar, men också en plats att vårda och hålla fin.

Vilka växter passar på gravplatsen

Vilka växter som lämpar sig de olika årstiderna varierar. Skapa en gravplats som blir vacker och stämningsfull. På det viset hedrar du minnet av dem som inte längre finns hos oss.

Begravningsblommor

Nya tekniker och material gör att man kan använda så gott som alla blommor, i vilka former som helst, som begravningsblommor. Våra florister hjälper dig i dina val.