Tiden för ljus och tankar

Allhelgonahelgen är den tid då vi särskilt smyckar graven till minne av våra kära. Seden att tända gravljus är inte gammal men den har kommit för att stanna som en vacker tradition.

Ljuslyktor och dekorationer

Ljus tänder vi på våra kyrkogårdar över hela landet. Gravljus är gjorda för att brinna länge. Allt från 50 timmar till fem dygn – över hela helgen. Vill du ställa ljus i lykta finns det flera modeller och färger i handeln. Kyrkogården är minnesplatsen över våra kära, en plats att besöka för att lägga en blomma vid minnesdagar, men också en plats att vårda och hålla fin året om.

I oktober och november är det gravsmyckningstider. Det finns dekorationer i många former som hjärtan, kransar och änglar. Välj dekorationer efter stenens utformning, gravplatsens storlek och vad du själv tycker är vackert. Du kan också plantera växter som trotsar kylan och håller det fint länge, eller arrangera snittblommor i en gravvas. Tänd ljus, som brinner länge, tillsammans med dekoration eller blommor för att skapa stämning för att hedra minnet av de kära.

Lägg de blommor du tycker bäst om på graven. Vad gör det om de fryser — det är tanken och gesten som betyder mest, hållbarheten mindre.

Kransar, liggande och stående dekorationer i granris. Lyktor och ljus skapar en fin stämning.
Numera finns ett stort utbud av komposterbara dekorationer. Det betyder att du inte behöver tänka på att avfallssortera när du gör fint och byter växter på graven, hela dekorationen går att kompostera.

Komposterbara gravdekorationer

I våra butiker hittar du ett stort utbud av komposterbara gravdekorationer. Det betyder att du inte behöver tänka på att avfallssortera när du gör fint och byter växter vid graven. Istället tar du hela dekorationen och lägger på komposten.

Våra dekorationer är producerade i Sverige, med detaljer i naturmaterial och stommar i halm och lera. 

Gravdekorationer finns i våra butiker från oktober till december, i många varianter och i olika prisklasser.

Hitta din närmaste butik här. 

Det är en vacker tid på kyrkogårdarna med lyktor, kransar och dekorationer.