Bröllop

Bröllopet är en av de största händelserna i livet och blommor har här en betydande plats, och särskilt viktig är förstås brudbuketten.

Enligt gammal tradition skall brudbuketten vara en present till bruden från brudgummen. Nu för tiden vill dock bruden oftast vara med och bestämma så att hon får en brudbukett som hon tycker om och som passar till hennes kläder och skor.

Vanliga blommor som brukar förekomma på många av våra bröllop här hos oss är: rosor, pioner, kalla, ranunkel, nejlika och orkidéer. Men självklart väljer man sina blommor efter egen smak, personlighet och tema på bröllopet.

Att ta hjälp av en florist är alltid en bra idé. Ofta kan de ge förslag på blommor som passa för säsongen och vackra kombinationer som du kanske inte tänkt på själv.

Bordsdekorationer

På middagen är det vackert att dekorera borden och runt om i lokalen. Tänk på att bordssmyckningen helst ska vara låg så att gästerna kan se varandra över den, eller så kan man välja en hög ställning över bordet så att man kan se under. Runt honörsbordet placerar man oftast en blomsterbåge, även kallad brudbåge framför brudparet. Den behöver nödvändigtvis inte innehålla samma blommor som i brudbuketten.

Några buketter och dekorationer för bröllop:

Tärnbukett - En mindre bukett till tärnorna i följet. Buketten brukar vara rund och gärna matcha med någon blomma från brudbuketten.

Näbbukett - En liten, nätt bukett till näbb (barn i följet)

Hårblommor - Det är vanligt att bruden vill ha en hårblomma. Det kan vara allt från småblommigt till strörre blommor beroende på håruppsättning och stil på klänning och brudbukett. Även brudnäbb och tärnor kan ha blommor i håret.

Coursage/knapphålsblommor - Blommor som sitter på brudgummens och marskalkars kavajslag (kallades förr för knapphålsblommor). Är vanligt även på best man. Vanligast är att den matchar brudbuketten.

Kyrkblommor - Vissa väljer att dekorera kyrkan med till exempel altarblommor eller bänkdekorationer. Man kan smycka kyrkan på många sätt beroende på brudparets tema och kyrkans utformning.