Inspiration

Skapa höstmys inne med enkla knep

När dagarna blir kortare och hösten närmar sig är det dags att göra sig redo för höstmys. En som är proffs på att skapa en härlig känsla genom att dekorera är Malin Björkholm, florist, fotograf och digital kreatör. Hon är kanske mest känd för att hålla till i Garaget men hennes idéer höjer stilen till finrumsnivå.

Du som inte sett Malins Instagramkonto har något kvar att uppleva. Men om du inte kikat kan vi berätta att det handlar mycket om att skapa stilleben, vackra blickfång både inomhus och ute. Kärlek till blommor och vackra ting. Men vackert behöver inte betyda att det kostar skjortan. Tvärtom.
– Det ska inte vara dyrt att dekorera, säger Malin bestämt.

Under sommaren kan det lätt bli så att man lägger fokus på annat än innemiljön. Särskilt om man har trädgård eller balkong. Men i takt med att vi återigen börjar tillbringa mer tid inomhus kan man vilja ha inspiration för att skapa härlig höststämning därhemma. Och varför inte börja redan i hallen?

– Tänk att få en mysig ankomst direkt när du kommer innanför dörren. Du kan lägga vackra saker i små skålar på ett bord eller hylla, om du har. Ett exempel är tomater i olika nyanser som får ligga och mogna på ett fat – det blir jättevackert.

Att hitta formen för skapandet

Intresset för inredning, blommor och kompositioner har Malin haft sedan barndomen. Som nybliven tonåring fick Malin turen att få en praoplats i en blomsteraffär och hade tidigt siktet inställt på att bli florist. Men i Kalmar där hon växte upp fanns ingen floristutbildning och att flytta ensam för att hamna på en gymnasieskola med floristinriktning kändes inte aktuellt så det där fick vänta till senare. Hon ville skapa men det tog ett tag att hitta det rätta verktyget.

Lyft fram årstidens bästa - och kanske finns vackra ting närmare än du tror.

– Fotograferandet blev en räddning eftersom jag inte kunde rita och måla. Med de analoga kamerorna blev det mer teknik än bild men så kom de digitala systemkamerorna. Och helt nya möjligheter öppnade sig.

Malin har bland annat fotograferat interiörmiljöer för inredningsmagasin och sedan har det blivit allt mer trädgårdsreportage. Att kontot på Instagram heter _garaget beror på att det var i garaget hon hade sin studio och sitt kontor. Nu har hon en följarskara på över 100 000 personer och bloggar för inredningsmagasinet Sköna hem om sina stora intressen – växter och vackert.

Hon säger själv att hon vill ha en trädgård som är lättskött och i de stilleben hon lägger ut på sitt Instakonto kan man se att hon är sparsmakad med färger. Där våren handlar om skirhet och ljusa toner är höstens kulörer för henne mer dämpade toner, som rostrosa.

Hur kan man tänka då, om man vill skapa stämningsfulla stilleben?

– Jag försöker grupper saker, gärna i lite olika storlekar, snarare än att placera ut dem en och en lite här och var. Du kan tänka på samma sätt när du ska arrangera en fönsterbräda, tipsar hon, för det är ju hög tid att plocka in de krukväxter som kanske fått stå ute under sommaren. Eller bara komma igång med en nystart.

Det kan plötsligt bli lite mer intressant om man ser fönsterbrädan som en plats för ett stilleben snarare än växtförvaring.

– Ett tips är att variera höjden och ett sätt är att använda sig av en piedestal framför fönsterbrädan för att få lite mer dynamik.

Våga se fönsterbrädan som något annat än växtförvaring. Testa gärna att gruppera, skapa små arrangemang även med andra saker än bara växter.

Tänk gärna på att variera bladformer och bladfärger som kan förhöja varandra. Och glöm inte att saker som ljusstakar kan hjälpa till att bryta av. När ljuset börjar försvinna i kvällningen ser Malin till att kompensera med massor av ljus. Blockljus, värmeljus, kronljus, doftljus – ja, alla varianter.

– Jag drar på rejält. Det är inte särskilt dyrt men det skapar så mycket stämning. Nu kan man leka med färger också eftersom det kommit tillbaka mycket färgade ljus och inte bara vita.

När hon skapar stilleben eller dukningar använder hon ofta ting från naturen som en bas eller grund att utgå från.

– Det finns massor att upptäcka när man promenerar. Man får vara lite öppen för det bara. Jag tycker att det finns något vackert i naturens förfall. Och det är inte hela världen att arrangemanget kanske inte håller så länge.

Doftljuset med snäpplock på bilden finns i flera dofter.
Hos Blomsterlandet finns ett brett sortiment av alla sorters ljus, från värmeljus, kronljus och blockljus till ett brett sortiment av olika doftljus.

Hellre många små vaser än en stor

Malin tipsar också om att använda kvistar av rosmarin eller kryddväxter som gått i blom i små snittarrangemang, och varför inte ljung? (För den som inte är rädd att utmana äldre föreställningar om att ljung inomhus skulle vara olycksbådande). Det är lätt att tro att en florist vill frossa i buketter men Malins tips för blomarrangemang är att köpa snittblommor på bunt och dela upp i småvaser. Också här handlar det om möjligheten att gruppera och skapa blickfång.

– Det är effektfullt – och enkelt – att placera ut några småvaser på en bricka. Sedan är det bara att flytta runt och komplettera eller byta ut delar efterhand. Det kan förresten vara annat som gör sig fint i vas.

– Om man har alunrot i sin trädgård är det ju jättefint att plocka in några blad och ställa i vas. Och var inte rädd för att klippa ner krukväxter och använda kvistar eller blommor i vas. Förutom att använda sig av flera småvaser är Malin svag för cylindervasen.

– Tänk dig att du har flera cylindervaser som du fyller med bär, kastanjer, ekollon eller små äpplen. Det är fint, effektfullt och funkar både inne och ute.

Var inte rädd för att klippa ner krukväxter och använda kvistar eller blommor i vas.
Ta in det vackra från naturen och blanda med exempelvis dekorationspumpor. Höstfint och prisvärt. Pumpor av alla de slag finns att köpa hos Blomsterlandet.