Saintpaulia - världens populäraste

Saintpaulia ionantha är en söt liten krukväxt som är väldigt lättplacerad. Uppskattningsvis finns det 50 000 olika sorter och varje år utökas gruppen med nya varianter.

Det kan vara nya blomfärger, blomstorlek och form, brokiga blad, ja anledningen till nya sorter Saintpaulia kan göras lång.

Saintpaulian lär vara den allra vanligaste krukväxten i svenska hem och den krukväxt som är populärast i hela världen. De flesta har eller har haft en någon gång. Har man inte upplevt saintpaulia på nära håll så är det hög tid. Tack vare saintpaulians nätta storlek blir det fint att arrangera flera plantor tillsammans. Välj gärna plantor i samma färgton men med olika teckningar och utseende på blommorna. Saintpauliablommornas kronblad kan vara krusiga eller fransiga, tvåfärgade, enkla eller dubbla.

En Saintpaulia trivs alldeles utmärkt i vårt varma inomhusklimat och temperaturen får helst inte gå under 16 grader. Placera gärna plantorna ljust men inte i direkt sol. Vattna så att jordklumpen blir ordentligt genomvattnad och vänta med nästa vattning tills jorden har torkat upp. Använd rumstempererat vatten då saintpaulians rötter är känslig för temperaturväxlingar. Tillsätt halv dos näring i vattnet från vår till höst.