Etylen

Etylengas från frukt kan göra att dina blommor vissar och en del blommor är mycket känsliga för etylen.

Äpple är den frukt som avger mest etylen, men även mogna bananer, melon och kiwi avger etylen liksom tomat. Däremot är inte gurka, potatis och citrusfrukter så skadliga. Men det bästa är att förvara all sorts frukt och grönt åtskilda från blommor.

Även barrväxter som julgran eller cypress avger etylengas och man bör undvika att ha dem i samma utrymme som snittblommor. Rökare avger också mycket etylen. Innan du sätter in en snittblomsbukett så vädra ut i rökiga lokaler. En högre rumstemperatur gör också att effekten av etylengas blir större än i ett svalt utrymme med god ventilation. Även vissna och avskurna växtrester avger etylengas och därför bör man se till att få undan dem.

Exempel på växter som är extra känsliga för etylen:

Krukväxter

Begonia, browallia, fuchsia, hibiskus, kalanchoë, karpaterklocka, kornettblomma, orkidéer, pelargon, rumsask, solanum, ödesträd

Snittblommor

De flesta nejliksorter, korallranka, lejongap, luktärt, orkidée, petunia, riddarsporre

Mindre känsliga för etylen

Krukväxter

Aralia, femöring, guldax, julstjärna, kardinalblomma, toffelblomma

Snittblommor

Alstromeria, flamingo, freesia, rosor, syrener.

Ej känsliga för etylen

Krukväxter

Azalea, gerbera, båöga, gladiolus, cyklamen, krysantemum, dracena, narcisser, fikus, påskliljor, flamingo, tulpan, lökväxter, murgröna, ormbunke, primula, saintpaulia, senecio.