Gerbera – en afrikansk snittblomma

Som solar i alla tänkbara färger lyser blommorna upp vår vardag – och vårt festbord. De är så användbara, kan arrangeras på så många olika sätt.

Gerbera är en ung växt, som man upptäckte i Afrika år 1878. Det lustiga var att två olika växtsamlare fann växten på helt skilda områden nästan samtidigt. Sedan dess har förädling pågått och de blommor vi köper nu är en korsning mellan två arter, jamesonii och viridifolia.

Gerbera blev fort populär och lär nu vara den femte mest använda snittblomman i världen.

Stjälkarna är långa, kan bli uppemot 50 cm och blommorna upp till 10 cm i diameter. Det finns även gerbera med mindre blommor, de kallas Germini.

Färgerna är desamma allt från rent vitt och crèmevitt till gult, orange, rosa och rött i otaliga nyanser. Blommorna är enkla eller fyllda, har korta eller långa, breda eller smala kransblommor och korgen i mitten är allt från en prick till en som dominerar. Den har ofta en avvikande färg, men en färg som harmonierar med kransblommorna. Vi importerar gerbera mest från Holland och de finns att köpa året om.

Skötsel

  • Skär av stjälken diagonalt några centimeter med vass kniv.
  • Placera dem i kallt vatten med näring för snittblommor.
  • Byt vatten efter några dagar, diska vasen, häll i ny näring och ge stjälkarna nytt snitt.
  • I rent vatten håller blommorna ett par veckors tid, ibland längre.
  • Undvik frukt i närheten. Den avger etylengas, som får blommorna att åldras i förtid.
Germini

Läs mer

GuideSnittrosor - så här gör du

Rosor av bra kvalitet kan stå fint i vasen i upp till 10-14 dagar. Här får du tipsen på hur du lyckas.

Nejlika - snittblomma

Nejlikan har det mesta man kan önska av en snittblomma. Den finns som enfärgad och i de mest fantastiska färgkombinationer, och är mycket hållbar.

Fairtrade – mer än en blomma

När du väljer snittblommor som är märkta med Fairtrade köper du mer än en blomma. Du gör även en insats för bättre villkor för människor i länder med utbredd fattigdom.