Gerbera och germini – en afrikansk snittblomma

Som solar i alla tänkbara färger lyser blommorna upp vår vardag – och vårt festbord. De är så användbara, kan arrangeras på så många olika sätt.

Gerbera är en ung växt, som man upptäckte i Afrika år 1878. Det lustiga var att två olika växtsamlare fann växten på helt skilda områden nästan samtidigt. Sedan dess har förädling pågått och de blommor vi köper nu är en korsning mellan två arter, jamesonii och viridifolia.

Gerbera blev fort populär och lär nu vara den femte mest använda snittblomman i världen.

Stjälkarna är långa, kan bli uppemot 50 cm och blommorna upp till 10 cm i diameter. Det finns även gerbera med mindre blommor, de kallas Germini.

Färgerna är desamma allt från rent vitt och crèmevitt till gult, orange, rosa och rött i otaliga nyanser. Blommorna är enkla eller fyllda, har korta eller långa, breda eller smala kransblommor och korgen i mitten är allt från en prick till en som dominerar. Den har ofta en avvikande färg, men en färg som harmonierar med kransblommorna. Vi importerar gerbera mest från Holland och de finns att köpa året om.

Germini finns i många olika färger, här får den solgula blomman sällskap av gula rosor och solidago.

Skötsel av snittblommor

  • Skär av stjälken diagonalt några centimeter med vass kniv.
  • Placera dem i kallt vatten med näring för snittblommor.
  • Byt vatten efter några dagar, diska vasen, häll i ny näring och ge stjälkarna nytt snitt.
  • I rent vatten håller blommorna ett par veckors tid, ibland längre.
  • Undvik frukt i närheten. Den avger etylengas, som får blommorna att åldras i förtid.
Germini och gerbera är mycket användbar i buketter för att matcha andra blommor, eftersom de finns i så många nyanser. Här med bland annat ros, lejongap och prärieklocka.