Sätt lök i kökslandet

Att odla egen lök är lika lätt som att odla potatis – och du slipper kupningen. Att odla från sättlök är den enklaste och snabbaste vägen till ett gott resultat.

Förbered en plats i kökslandet som ligger soligt. Rensa jorden fri från ogräs. Jorden bör vara väldränerad så att inget vatten blir stående om det skulle komma en rejäl regnskur.

Gör så här:

1. Förbättra gärna befintlig jord genom att blanda in kompost, eller planteringsjord så att den blir lucker och genomsläpplig.

2. Tillför näring, till exempel kogödsel som du köper på säck, samt hönsgödsel enligt dosering på förpackningen. Om jorden är kalkfattig kan du gärna kalka lite extra. Räfsa snyggt på ytan och låt jorden ”ligga till sig” en vecka innan du planterar sättlöken.

3. Plantera sättlökarna på 3-4 centimeters djup med tio centimeter avstånd i raderna. Tänk på att vända löken på rätt håll, så att rotfästet kommer neråt.

4. Vattna regelbundet och rensa ogräs mellan plantorna.

5. Löken skördas på hösten när blasten gulnat och lagt sig ner. Lägg löken att torka på varm och torr plats ett par veckor så ökar hållbarheten. Är det bra väder kan den mycket väl ligga ovanpå jorden och torkas av solen! Därefter förvarar du lökarna mörkt, svalt och torrt.

Schalottenlök

Planteras när jorden blivit lite uppvärmd och frostrisken är över. Sätt lökarna 2–3 cm djupt och med cirka 10–15 cm mellanrum. Jorden ska vara mullrik och med hög kalkhalt och platsen solig. Skördas i juli/augusti. De växer ungefär som potatis och varje sättlök bildar många smålökar. De har en mycket delikat smak och är många kockars favorit.

Gullök

Den vanligaste och mest lättodlade sortens lök. Tänk på att sätta löken i soligt läge och i mullrik jord – sen är det bara att följa anvisningarna som medföljer.

Rödlök

Rödlöken är något känsligare och du bör alltid välja en värmebehandlad sättlök. Rödlöken är något mildare i smaken än den gula.

Silverlök

Liknar den gula löken, men har ett silverglänsande vitt skal. Under skalet är löken vit och smaken är mildare än den gula. Passar därför utmärkt i sallader, men även i grytor.

Kul att veta

Lök tillhör det nyttigaste du kan servera till middagen. Lök innehåller ämnen som kan skydda från vissa virussjukdomar, till exempel. Ät gärna lök både rå och tillagad, och växla mellan olika sorter för olika smakupplevelser.

Gul lök tillhör basvarorna i skafferiet för folk runt hela jordklotet, medan röd lök, silverlök och schalottenlök ger vardagen det där lilla extra. Också vitlök är lätt att odla själv, men sätts till skillnad från de övriga på hösten.

Om du köper värmebehandlad lök minskar risken att de går i blom, vilket kan drabba röd och gul lök, särskilt om sommaren blir sval. Från en liten sättlök av gul, röd och silverlök blir det en stor lök att skörda senare på säsongen.

Du kan så lök från frö tidigt på året, i februari, men enklast är att odla lök från sättlök som säljs i trädgårdsbutiken på våren.