Sätt lök i kökslandet

Att odla egen lök är lika lätt som att odla potatis – och du slipper kupningen. Att odla från sättlök är den enklaste och snabbaste vägen till ett gott resultat.

Förbered en plats i kökslandet som ligger soligt. Rensa jorden fri från ogräs. Jorden bör vara väldränerad så att inget vatten blir stående om det skulle komma en rejäl regnskur.

Gör så här:

1. Förbättra gärna befintlig jord genom att blanda in kompost, eller planteringsjord så att den blir lucker och genomsläpplig.

2. Tillför näring, till exempel kogödsel som du köper på säck, samt hönsgödsel enligt dosering på förpackningen. Om jorden är kalkfattig kan du gärna kalka lite extra. Räfsa snyggt på ytan och låt jorden ”ligga till sig” en vecka innan du planterar sättlöken.

3. Plantera sättlökarna på 3-4 centimeters djup med tio centimeter avstånd i raderna. Tänk på att vända löken på rätt håll, så att rotfästet kommer neråt.

4. Vattna regelbundet och rensa ogräs mellan plantorna.

5. Löken skördas på hösten när blasten gulnat och lagt sig ner. Lägg löken att torka på varm och torr plats ett par veckor så ökar hållbarheten. Är det bra väder kan den mycket väl ligga ovanpå jorden och torkas av solen! Därefter förvarar du lökarna mörkt, svalt och torrt.

Schalottenlök växer ungefär som potatis och varje sättlök bildar många smålökar. Sättlöken planteras 2-3 cm djupt och med 10-15 cm mellan. Dessa lökar kan skördas redan under sensommaren, i juli-augusti. De har en mycket delikat smak och är många kockars favorit.

Kul att veta

Lök tillhör det nyttigaste du kan servera till middagen. Lök innehåller ämnen som kan skydda från vissa virussjukdomar, till exempel. Ät gärna lök både rå och tillagad, och växla mellan olika sorter för olika smakupplevelser.

Gul lök tillhör basvarorna i skafferiet för folk runt hela jordklotet, medan röd lök, silverlök och schalottenlök ger vardagen det där lilla extra. Också vitlök är lätt att odla själv, men sätts till skillnad från de övriga på hösten.

Om du köper värmebehandlad lök minskar risken att de går i blom, vilket kan drabba röd och gul lök, särskilt om sommaren blir sval. Från en liten sättlök av gul, röd och silverlök blir det en stor lök att skörda senare på säsongen.

Du kan så lök från frö tidigt på året, i februari, men enklast är att odla lök från sättlök som säljs i trädgårdsbutiken på våren.

Läs mer om lök och vitlök:

Vitlöksodling - hitta din favoritsort

Visste du att det finns flera sorters vitlök? Du kan till exempel välja en lättodlad sort, en med mild eller stark vitlökssmak, eller kanske en sort som kan lagras extra länge.

GuideLilla lökskolan – så lyckas du med dina sättlökar

Att odla lök är ofta väldigt enkelt. De trivs i soligt läge, i mullrik jord och mår bra av extra kalk. Lök är faktiskt den grönsak som är näst mest odlad i hela världen!