Perenner - fleråriga växter

Perenner är växter som återkommer år efter år. De vissnar ner på hösten, vilar över vintern och väcks till liv igen på våren. Vill du ha en rabatt som frodas varje säsong utan allt för mycket påtande är perenner helt rätt.

Med perenner kan man skapa färgrika rabatter snabbt och lätt. Perenner finns i alla storlekar, färger och för alla lägen. Kombinerar du rätt sorter kan du få en rabatt som blommar från tidig vår till sen höst. De flesta perennerna är snabbväxande, redan efter första året når många perenner sin fulla höjd.

Luktpion

Vilka perenner ska jag välja?

Vilka växter du väljer i din perennrabatt är en smakfråga. Vissa perenner väljs för att de har bra täckningsförmåga (nävor), andra för att de är vackra på vintern (prydnadsgräs). Det är bra att tänka på vad man har för jord, vilket klimat man bor i och i vilket läge rabatten ligger. För att få bästa kombinationen i rabatten är det också viktigt att veta hur stor växten blir, både på höjden och bredden. Välj lägre sorter i framkant och högre sorter baktill, eller i mitten, beroende på hur rabatten är placerad. Ta reda på blomningstider för de sorter du väljer och låt dem blomma omlott, så förlängs blomsterglädjen.

Du kan flytta på de flesta perennerna

Vill du ändra i din perennrabatt går det oftast bra, perenner tål att både delas om de blir för stora och flyttas om man vill byta plats. De vårblommande perennerna delar och flyttar man helst på hösten, och de senare blommande kan delas och flyttas precis när de kommer upp på våren.

Perenner i kruka

Det går utmärkt att odla perenner i kruka, det kräver bara lite extra omsorg inför vinterförvaringen. Enklast är att ställa krukan i ett uterum eller garage över vintern, men det går även bra att svepa in den med något isolerande över vintern. Du kan också ta ur växterna och gräva ner dem i trädgården i till exempel grönsakslandet, detta för att rotsystemet inne i krukan utsätts för mer kyla än om den växer i marken.

Nedklippning av perenner

Klipp ner växterna på våren. Under vintern får de nedvissnade växtdelarna stå kvar som ett skyddande täcke.