Årets pelargon 2018 - ALLURE PICOTEE PINK

Vinnaren 2018 blev den söta ALLURE PICOTEE PINK, en hortensialik zonalpelargon med magnifik färgsättning.

När juryn för Årets Pelargon fick se sorten ALLURE PICOTEE PINK var valet enhälligt: JAA! En hortensiapelargon!

Det finns inget som heter hortensiapelargon och det korrekta namnet är zonalpelargon, Pelargonium x hortorum ALLURE PICOTEE PINK, men epitetet hortensiapelargon är talande. Sortens blomställningar har ett för pelargonsläktet unikt utseende och de liknar hortensians klotformade blomställningar.

Utöver den unika formen på blomställningarna är färgsättningen mycket speciell. Kronbladen har en skir ceriserosa kant som långsamt flyter in i kronbladets vita del. Namnet Picotee är bekant för kunniga blomstervänner och det finns flera andra växter som också har Picotee i sortnamnet, till exempel sorter av amaryllis, nejlikor och rododendron. Gemensamt för dem alla är att blombladens kanter skiljer sig färgmässigt. Ordet kommer ursprungligen från franskans picoté som betyder markerad med punkter.

Knopparna på ALLURE PICOTEE PINK är pärlemorvita och droppformade. När de slår ut visar de sitt halvfyllda inre. Där skapar tunna, vinröda penseldrag och ståndarknapparnas mörka pollen ytterligare liv och harmoni. Efter blomningen utvecklas dekorativa, storknäbbsformade fröställningar.

Användningsområden

ALLURE PICOTEE PINKär en lättskött skönhet för fönsterbrädan och sedan ute från maj tills dess att frosten kommer. Sorten passar utmärkt både i lantligt romantiska och urbana miljöer. De vackra blommorna framhävs lika effektfullt i klassiska terrakotta- och zinkkrukor som i svarta och mörkt grå krukor. Sorten är fin att använda i amplar, plantera i balkonglådor och njuta av i klassiska krukor. Placera sorten för att välkomna gäster vid entrén eller för att glädjas av vid uteplatsen. Att ställa ut en grupp pelargoner tillsammans är också charmigt, gärna i en trappa eller på en hylla.

Bild. Lina Arvidsson, Blomsterfrämjandet.

Svenskodlade pelargoner

Peter Levin är trädgårdsmästare på Stella Växt i Kristianstad och han har odlat fram Årets Pelargon 2018. Peter har stor erfarenhet av att odla pelargoner och redan förra året provodlade han ALLURE PICOTEE PINK för att lära känna sorten.

Det är viktigt att Årets Pelargon är en bra sort. Därför testodlade vi ALLURE PICOTEE PINK redan förra året och det känns tryggt. Det är en trevlig sort att odla och den ser mycket bra ut med rik blomsättning. Det kommer snabbt nya blommor och jag är övertygad om att kunderna kommer att bli mycket förtjusta i den.

Peter har inte alltid varit helt enig med juryn som utser Årets Pelargon men valet av Årets Pelargon 2018 lovordar han. Främst tycker han att blommorna och blomställningarna är väldigt fina men han berömmer även sortens växtsätt som han beskriver som stabilt och något utbrett.

Bilder: Lina Arvidsson, Blomsterfrämjandet.
Bilder: Lina Arvidsson, Blomsterfrämjandet.

Odlarens tips

Peter menar att ALLURE PICOTEE PINK ska skötas likt andra pelargoner och hans bästa tips för att lyckas är följande:

- Pelargoner behöver tre saker: näring, vatten och ljus. När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det enklaste är att blanda långtidsverkande näring i jorden eftersom långtidsverkande näring löses ut under lång tid och ger pelargonerna den energi de behöver. Alternativt kan du vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle. Huvudsaken är att du tillför näring i jorden eftersom pelargoner, liksom de flesta sommarblommor, utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring!

- Du bör även vara frikostig med bevattningen, speciellt varma sommardagar. Pelargoner som står torrt och soligt mår bra av att vattnas varje dag. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Många tror att pelargoner klarar torka väldigt bra och det gör de också, men de utvecklas inte alls lika väl som när de vattnas ordentligt.

- Pelargoner älskar ljus och vill stå ljust och luftigt. Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter – tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början. Placera alltid pelargoner i ett ljust läge!

ALLURE PICOTEE PINK fungerar bra inne på fönsterbrädan under våren men utvecklas allra bäst ute i en stor kruka, ampel eller balkonglåda. Peters favorit är att blanda ALLURE PICOTEE PINK med den vita och skira snöflingan, Chaenostoma cordatum, de passar fint ihop.

Text: Blomsterfrämjandet