Doftpelargon – inte bara vacker att se på

Över 200 sorters doftpelargon odlas idag och man kan hitta sorter med de mest fantastiska dofter – vad sägs till exempel om äpple, cola eller hasselnöt?

Doftpelargon - ingen enhetlig pelargongrupp

Doftpelargon är pelargoner som odlas främst för det väldoftande och vackra bladverkets skull. Blomningen på dessa sorter är ofta ganska oansenlig.

Botaniskt sett är doftpelargon ingen enhetlig grupp och såväl bladformer som växtsätt varierar mycket. Det finns även pelargoner med doftande blommor som inte tillhör gruppen doftpelargon. Över 200 sorters doftpelargon odlas idag och man kan hitta sorter med de mest fantastiska dofter – vad sägs till exempel om äpple, cola eller hasselnöt?

Använd doftpelargon som parfymering

Sedan gammalt har bladen även använts i olika skönhetsmedel, till exempel vid parfymframställning eller i hälsokurer mot torr hud. Avkok på blad från doftpelargon sägs verka sammandragande och renar och stimulerar hyn. Även blad från doftpelargon i badvattnet sägs göra huden mjukare och väldoftande.

Skötsel av doftpelargon

  • Sommartid kan du ha doftpelargon ute på en ljus, men gärna lätt skuggad, plats. I solen bleks eller bränns de.
  • Håll jorden lätt fuktig eller vattna när den torkat lätt – den får aldrig bli blöt. Gödsla med Blomsterlandets Pelargonnäring i vattnet från vår till höst.
  • Vintertid bör doftpelargon stå så ljust som möjligt, men helst svalt. De vattnas då också mer sparsamt och utan näring.
  • Beskär doftpelargon till våren och plantera om dem i Blomsterlandets Pelargonjord, som är speciellt anpassad efter hur pelargoner vill ha det.

Några odlingsvärda sorters doftpelargon

  • ’Attar of Roses’ - rosdoft
  • ’Orange Fizz’ - apelsindoft
  • ’Citronella’ - citrondoft
  • ’Grandeur Odorata Cola’ – doft av Coca Cola
  • ’Grandeur Odorata Hazelnut’ – doft av hasselnötter
  • ’Grandeur Odorata Apple’ - äppledoft

Läs mer om pelargoner

ReportageUnderbara Claras pelargoner

Pelargonen är en av våra allra mest älskade krukväxter. Lättskött, vacker och enkel att föröka. I mitt hem trängs pelargoner i alla fönster under sommarhalvåret och med åren har jag lärt mig knepen som får dem att trivas, säger Clara.

ReportagePelargoner – lär dig mer om hantverket

Plötsligt dyker de upp igen. I våra butiker eller nyss framplockade från vintervilan därhemma. Det finns mängder av pelargonsorter och en del av dessa köper Blomsterlandet varje år hos Arvidssons i Fjärås.

Vilken pelargon ska jag använda till vad?

Det finns många olika arter och sorter av pelargoner. Ta fram det bästa ur varje sort och ge dem de bästa förutsättningarna.