Pelargon ’Mårbacka’

Den är vår mest älskade pelargon som ger en romantisk, lantlig känsla. Låt denna ljusrosa skönhet pryda fönsterbrädan eller uteplatsen år efter år.

Vetenskapligt namn: Pelargonium x hortorum 'Mårbacka'

Sorten ’Mårbacka’ hör till zonalpelargonen, den kanske största bland alla pelargongrupper. Zonalpelargonen utmärker sig med sitt kraftiga växtsätt och med sina grova grenar. Bladen känns klibbiga av eteriska oljor, som avsöndras och luktar gott vid beröring.

Mårbackapelargonen vill vi ju hålla som helsvensk – men är den det? Troligtvis är dess ursprung gamla franska sorter som fanns i Sverige i slutet på 1800-talet, men det har inte kunnat säkerställas helt.

Om det finns någon koppling till Selma Lagerlöfs hem, Mårbacka i Värmland, är också oklart. Vi kan bara spekulera, men visst skulle denna ljuvliga pelargon ha passat in väldigt fint i den miljön? Mårbackapelargonen kan också gå under namnet Sunbornpelargon.

En äkta ’Mårbacka’ har ljust rosa blommor med rosa ståndarknappar och rostrött pulver. Det är en mycket kraftig sort, som växer oregelbundet, lite vilt, lite ostyrigt men mycket charmigt.

Så populär är ’Mårbacka’ att det nu också finns både en vit och en röd, som fått samma namn. Om rätt eller fel – det kanske visar sig.

Den ljusrosa favoriten har också fått många efterföljare som har snarlika drag och samma nyans på blommorna, och varje år kommer nya förädlade varianter.

Skötsel

Ta hand om din Mårbackapelargon genom att låta den torka upp lite mellan vattningarna. Vattna gärna med pelargonnäring. Var inte rädd för att snabbt ta bort blommor som är lite vissna, då får du en mer förgrenad pelargon som kan sätta fler blommor på sikt.

Du kan ställa ut din pelargon när risken för frost är över. Pelargoner är solälskare och står gärna lite vindskyddat.

Läs mer om pelargoner

Älskade Mårbackapelargon

I över ett sekel har den spridit glädje och fägnad i svenska hem. Men det är en växt med personlighet som kräver lite skötsel och kärlek för att komma till sin rätt.

ReportagePelargoner – lär dig mer om hantverket

Plötsligt dyker de upp igen. I våra butiker eller nyss framplockade från vintervilan därhemma. Det finns mängder av pelargonsorter och en del av dessa köper Blomsterlandet varje år hos Arvidssons i Fjärås.

Skapa en rosa dröm av sommarblommor

Att välja samma färgnyans på många olika sorters blommor skapar ett fylligt, prunkande intryck på din uteplats eller balkong. Den rosa färgen ger en romantisk inramning och ombonad känsla.