Gerbera
Finns i flera sorter
Gerbera x cantabrigiensis Finns i flera sorter
Produkten går inte att köpa just nu.
Vattna rätt! Ge hellre lite åt gången och ofta, än mycket då och då. Vattna i kanten av krukan, inte i växten. Trivs ute sommartid, där färgerna blir starka och bladen frodigt gröna. Planteras om på våren i lucker, mullrik jord.
Namn: Gerbera, Gerbera x cantabrigiensis
Ursprung: Växten är en hybrid, en korsning mellan två sydafrikanska arter,
Gerbera jamesonii x viridiflora.
Blomman: Blommorna är enkla eller fyllda och i olika storlek. Strålblommorna är ofta tunna och spetsiga men kan också ha delad spets. Om disken – knappen i mitten - är stor, är strålblommorna kortare. Disken är ibland liten och konkav, ibland stor och konvex. På en del sorter har diskblommorna helt avvikande färg. Blommorna är alltså mycket varierande.
Bladen: Bladen, som bildar tät rosett, är stora, mjuka, finludna, djupt inskurna.och har ett vackert nervmönster. Tänk dig en tjock maskrosplanta i maxiformat!
Färger: Gerbera finns i alla färger utom blått och lila.
Säsong: Gerbera finns att köpa från februari till oktober-november.
Växtplats: Ställ din gerbera i ett ljust fönster, dit stark sol inte når. Undvik fönster med värme underifrån. Växten trivs också ute sommartid på ljus, lugn och skyddad plats.
Vatten och näring: Vattna lite åt gången och ofta. Gerbera kan du inte vattna ”på förråd”, det tål den inte. Som en av få växter trivs den bättre med skvättvattning, Häll svag dos av Blomsterlandets flytande Krukväxtnäring i vattnet från vår till höst och samma svaga dos en gång i månaden över vintern i rumstemperatur. Avkalka hårt ledningsvatten.
Hur du gör sedan: Det viktigaste när det gäller gerbera är att vattna rätt. Lätt fuktig bör jorden vara – inte torr, inte blöt. Du lär dig fort! Undvik fönster med värme underifrån – där är temperaturen för hög och luften för torr. När blommorna vissnar, klipper du bort dem för att de inte ska gå i frö – låt den kraften komma plantan tillgodo i stället. Om du vill föröka växten med frö, låter du någon blomma sitta kvar. Passa på, så att du inte får rummet fullt av flygande ”maskrosfrön” med fallskärm, klipp av blomman precis innan den släpper fröna.
Värt att veta: Det märkliga inträffade, att två växtsamlare nästan samtidigt upptäckte gerbera på två olika platser i Sydafrika. Året var 1878. År 1889 beskrevs växten av en utvandrad engelsman, farmaren Harry Bolus. Läs mer om denne märklige man!
De gerbera vi nu kan köpa är lågväxta, täta och finns i olika storlekar, som brukar kallas mini, midi och maxi. Blomstorleken hänger ihop med plantans storlek. Gerbera trivs ute sommartid, blommar villigt och får enastående klara och granna färger. Stor kruka, som är lätt att hålla fuktig. Till hösten slutar växten att blomma, den går i vila. Ställ den då ljust och svalt och vattna måttligt, försiktigt. Kvar i rumstemperatur, bör den få stå under en växtbelysning. Till våren ser du nya blad komma upp. Titta då ner i bladrosetten, så får du se ett myller av blomknoppar trängas där för att komma upp. Då är det dags för normal värme igen och för omplantering i lite större kruka och jord av god kvalitet t ex Blomsterlandets Blomjord. Efter ett par tre veckors tid häller du näring i vattnet. Snart blommar din gerbera igen.
Skötselråd
- Blomfärg:
- Enkla eller fyllda på lång stängel. Vackra färger med ljus eller mörk mitt.
- Näring:
- Krukväxtnäring för blommande växter
- Läge:
- Ljust men inte i stark sol, utomhus i halvskugga.
- Vatten:
- Håll jorden lätt fuktig, ge lite vatten åt gången och ofta.
- Doft:
- Nej
- Lättskött:
- Ja
- Jordprodukter:
- Blomjord