Blomsterlandet

Hortensia

'Lavlaa Blue'

Hydrangea macrophylla 'Lavlaa Blue'

Magnifika blommor!

Växten behöver mycket vatten, och en ljus gärna sval placering inomhus för att trivas. Beskärs och kan planteras ut i trädgården efter blomningen. Blommorna kan torkas till eterneller, vackra i arrangemang. Hortensia är kalkskyende, ge inte näring med kalk i. Härdig i zon 1-2.

Namn: Hortenisa,, Hydrangea macrophylla. Av de grekiska orden hydor, som betyder vatten och angeion, som betyder kruka, kärl. Namnet latiniserades av Carl von Linné i ”Species Plantarum” år 1753.

Ursprung: Korea, Japan

Blomman: Den fertila är liten, oansenlig medan den sterila är stor och har färgglada foderblad. De sitter i stora antingen bollrunda eller platta samlingar över bladen.

Bladen: Brett äggformiga, friskt gröna, finludna, dekorativt ådrade och med sågade, blanka kanter. Mycket vackra. Sitter parvis.

Färger: Vitt, rosa, rött, blått.

Säsong: Huvudsäsongen infaller i mars – juni men växten finns att köpa även ett par månader före och efter den tiden.

Växtplats: Ställ växten i ett ljust fönster utan stark sol eller innanför ett solfönster.

Vatten och näring: Hortensia är alltid törstig – tänk på hennes vetenskapliga namn! Vattna rikligt och flödigt men utan att det står kvar restvatten i ytterkrukan. Häll bort sådant! Häll svag dos av Blomsterlandets flytande Krukväxtnäring i vattnet från vår till augusti.

Hur Du gör sedan:

Det viktigaste är att ge hortensian tillräckligt med vatten – men inte i överflöd. En planta som vissnat ned är nästan omöjlig att få fin igen. Ett enkelt sätt att ge den en vattenreserv på är att välja en hög ytterkruka och lägga en rundel grön, blöt osasis i botten på den. Varje gång du vattnar i krukan häller du en skvätt på svampen, så håller den sig våt och hortensian kan suga i sig av den. Men det får aldrig stå vatten i krukan – det kan få förödande följder.

När blomningen långt om länge är över, klipper du bort blomklasarna och två blad därunder. Du kan hänga dem upp och ner att torka till eterneller och använda dem till vackra vinterarrangemang. Att övervintra hortensia inomhus är svårt, om man inte har tillgång till ett ljust och frostfritt vinterrum som t ex ett inglasat uterum. Då är det bättre att plantera ut växten. I södra delarna av vårt land klarar den sig fint, i kallare delar bör den vintertäckas. Till nästa år blommar den igen – nu ännu rikligare.

Värt att veta:

Den franske botanisten Philibert de Commerson skulle följa med på en jorden- runt-resa under ledning av Antoine Bougainville 1766-69. Han var nyförlovad med Hortensia Baret, som inte kunde tänka sig att vara ifrån sin fästman så länge. Hon klädde sig till pojke, fick jobb på båten, som seglade iväg. Hon upptäcktes men fick stanna kvar. I Fjärran Östern fann fästmannen en vacker växt som han gav namn efter fästmön och i Sydamerika upptäckte han trillingblomman, som han gav namnet Bougainvillea efter sin chef.– kanske som tack! Inte många växter har namn efter kvinnor men hortensia - den har det.

Vanliga hortensia beskär du alltså direkt efter blomningen för att inte gå miste om det nya floret. Det finns nu sorter, som blommar på årsskotten och dem ska du inte beskära.

 

Skötselråd

Blomfärg:
Blå, i täta blomställningar.
Näring:
Krukväxtnäring för blommande växter och rododendrongödsel
Läge:
I sol eller lätt skugga.
Vatten:
Håll jorden lätt fuktig.
Doft:
Nej
Lättskött:
Ja
Jordprodukter:
Blåbärsjord och rododendronjord