Påsklilja

'Blossom'

Narcissus pseudonarcissus 'Blossom'

Tvåfärgad påsklilja!

Påsklilja säljs ofta i kruka till påsk för plantering utomhus i lådor, krukor och på kyrkogården och för krukor och arrangemang inomhus. Vattna i krukans kant, inte på lökarna. Klipp bort vissna blommor. Efter blomningen kan lökarna planteras ut.

Namn: Påsklilja, Narcissus pseudonarcissus

Ursprung: Påskliljan kommer från Västra Europa.

Blomman:  Sex hylleblad i stjärnform, en bikrona, trumpet i varierande längd beroende på sort.

Bladen:  Upprätta, bandlika och ljust vårgröna.

Färger: Hyllebladen  kan vara vita men är oftast gula, trumpeten kan vara vit eller gul. Minipåskliljan är intensivt gul, nästan lite orange.

Säsong:  Påskliljan från några veckor före påsk till påsk. Minipåskliljan från tidig till sen vår.

Växtplats: Ställ växterna ljust men undvik fönster med direkt värme under, där de blommar   

över onödigt fort. Utomhus i kruka var som helst. Friplanterade utomhus gärna i lätt skugga och i jord, som inte torkar upp för fort på våren. Blir fina under buskar och små träd, runt gräsmattan och överallt där de kan få bre ut sig lite vilt.

Vatten och näring: Håll jorden lätt fuktig, vattna på jorden inte på lökarna. Näring behövs inte. När du planterat ut lökarna vattnar du, om sommaren blir torr. Gödsla gärna med benmjöl och välbrunnen hästgödsel och en giva NPK-gödsel på våren. Det är allt!

Värt att veta:  

Slå krukan av minipåskliljor och spola bort jorden. Svep lite mossa om rötterna och ställ lökarna en och en i snapsglas, små burkar, vaser eller annat du har – det blir söta kuvertblommor på festbordet.

Om påskliljestjälkaran blir för långa, sveper du ett brett band om allihop och binder en stor rosett, så står de fint. Och dekorerade.

Eller också skär du av alltihop och ställer blommorna i vatten en timmes tid eller två att rinna av sig allt slem, som de utsöndrar. Efter den proceduren, kan du blanda påskliljorna med andra blommor, om du vill, utan att växtsaften tar död på dem.

Om nätterna ser ut att bli kalla – ner mot -5° - lyfter du in krukan eller täcker den med t ex fiberväv, en fleecefilt eller tidningar. Men bara över natten! Du ska njuta av krukan om dagen.

Planterade i utekruka håller växterna mycket länge.

När blomningen till slut är över, planterar du lökarna/ klumparna i jorden. Låt bladen vissna ner helt, innan du klipper bort dem, så blir lökarna både kraftigare och fler. Låt dem stå ostörda och etablera sig, så kommer de att sprida sig. Du bidrar med att föra historien vidare, för i vårt land har vi odlat påskliljor och andra narcisser i trädgårdarna i hundratals år.

Sorterna är förstås andra och de är så många att de måste grupperas för att någon ordning ska kunna råda. Den vanligaste sorten påsklilja är hos oss ’Carlton’ och den vanligaste miniatyrsorten är ’Tête-à-tête’, som väl kan översättas med ’Kind-mot-kind’ eftersom blommorna sitter nära varandra, flera på samma stängel.

Skötselråd

Blomfärg:
Vit med gul bikrona och kort, vit trumpet.
Näring:
Benmjöl
Läge:
Placeras halvskuggigt eller ljust, men inte i direkt sol. Gärna svalt på natten.
Vatten:
Vattna runt lökarna när jorden torkat lätt.
Doft:
Ja
Lättskött:
Ja
Jordprodukter:
Blomjord