Praktbrowallia

Browallia speciosa

Blommmar året runt!

Torr jord, stark näringsdos och stark sol kan ge brända blad. Beskär plantan om du vill hålla den kompakt. Blommar utan avbrott tills den vissnar ner på hösten. Betraktas som ettårig.

Namn: Browallia/ Praktbrowallia, Browallia speciosa.

 

Ursprung: Växer i vilt tillstånd från Costa Rica till Ecuador i Sydamerika.

 

Blomman: Blommorna är cirka två cm vida, har ett långt rör, som mynnar ut i en krona med fem mjukrunda flikar.

 

Bladen: Bladen är cirka tre cm långa, rätt smala, spetsiga och med fint nervmönster. De är ljust vårgröna, tunna och mjuka, bränns lätt av sol och stark näring.

 

Färger: Browallia finns med blommor i mörkt blått, ljusblått och vitt.

 

Säsong: Högsäsong från mars till juni, men växten kan finnas även både före och efter.

 

Växtplats: Ställ växten ljust men skona den från stark sol, som bränner bladen. Ett ljust norrfönster är idealiskt, i ett österfönster kan den klara sig utan att skuggas.

 

Vatten och näring: Håll jorden lätt och jämnt fuktig – den bör varken torka ut eller stå blöt. Häll svag dos näring i vattnet från mars till september.

 

Hur du gör sedan: Plocka hela tiden bort vissna blommor, som kan dra till sig bladlöss och spinn. Om växten ser ut att dra iväg, kan du toppa in den. Till hösten kastar du bort plantan, som nu egentligen gjort sitt, men om den är grön och frisk, kan du spara den. Ställ den då ljust och svalt – ner till 8-10o – och vattna ytterst sparsamt med vatten utan näring. Till våren klipper du ner den rejält och planterar om den i något större kruka.

 

Värt att veta: Odlingen av browallia tog fart i mitten av 1900-talet. Så kom möjligheten att retardera växter d v s behandla dem med kemiskt medel så att de höll sig låga och kompakta. Browallia var väldigt känslig för medlet och ofta hände det, att den stannade totalt i växten. Ingen ville köpa en växt, som blommade långt nere mellan bladen, populariteten sjönk. Förädlingen gick vidare och nya sorter, som naturligt var låga och kompakta började odlas. Nu kom browallia till sin rätt, nu ville vi ha den, nu fanns den att köpa igen.

Om du planterar om din nyinköpta browallia i litet större kruka, är det lättare att hålla jorden lätt fuktig. Om den torkar, får nämligen de tunna bladen torra kanter.

Av samma skäl är det bättre att gödsla med svag dos näring varje gång du vattnar än med normaldos ibland.

Browallia kan du föröka med de toppar du skär av. Stick dem i Såjord, vattna och lägg papper över, tills de rotat.

Du kan också fröföröka browallia. Plantera ihop några plantor i en kruka, toppa dem en gång eller två och du får en riktig praktplanta.

Sitt namn har Browallia fått efter en god vän till Carl von Linné, professorn, riksdagmannen och biskopen i Åbo Johan Browallius, född Andersson i Västerås. En liten, ljuv, romantisk växt har fått namn efter en rund, inte särskilt fager man!

 

 

Skötselråd

Blomfärg:
Femuddiga stjärnor på långt rör.
Näring:
Krukväxtnäring för blommande växter
Läge:
Ljust, men inte i stark sol.
Vatten:
Håll jorden jämnt fuktig.
Övriga namn:
Browallia, längtans blåa blomma.
Doft:
Nej
Lättskött:
Ja
Jordprodukter:
Blomjord