Blomsterananas 'Blue Rain'

Aechmea

Tuff och lättskött växt.
Vill gärna stå ljust men inte i stark sol. Placeras i norrfönster under sommarhalvåret. Alltid i rumstemperatur, aldrig i rum med lägre temperatur än 15-18 grader. Tål torr luft. Vattna gärna med kalkfritt vatten. Innan blomaxet vissnar bildar växten rotskott. De bryts av vid 20-25 cm och kan planteras i egen kruka, använd då antingen blomjord eller orkidékompost.

Blommorna är små, ljusblåa och växer fram mellan de rosafärgade stödbladen i axet. Bladen är gröna, täckta av små, små hår, som ger dem silverskimmer. De är breda, sitter tätt, är mjukt böjda och har taggar i kanten.

Över sommaren vattnar du rikligt och helst med kalkfattigt, mjukt vatten. Häll svag dos, halv eller ännu mindre, av Blomsterlandets flytande krukväxtnäring i vattnet. Vintertid vattnas sparsamt och utan näring och med bara lite vatten i struten. Över hela sommaren kan du duscha bladen, över vintern fuktar du luften omkring växten på annat sätt, om den står exempelvis över ett värmeelement i torr luft.

Blomsterananas växer i naturen som epifyter i träden. Det betyder att de sitter fast på grenar, i grenklykor eller barkspringor men de tar inte som parasiterna näring från trädet. Rötterna används bara som fäströtter. Bladen växer efterhand fram i spiral från mitten och bildar en tät strut eller tratt. De är formade som rännor, så att regnvattnet som når bladen tvingas ner i struten, där det samlas och varifrån växten kan suga åt sig näringsämnen. Detta är skälet till att växten även som krukväxt trivs med vatten i struten.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Näring:
Krukväxtnäring för blommande växter
Jordprodukter:
Blomjord