Doftranka, båge

Stephanotis floribunda

Starkt doftande växt med gröna, blanka blad och vackra, vita blommor.
Rankorna blir långa och behöver stöd, så se till att fortsätt linda dem runt bågen. Under blomningen hålls jorden fuktig, mellan blomningarna vattnar du sparsamt. Om jorden torkar under blomning finns det risk att blommorna ramlar av. Sval placering under vintern gör knoppsättningen rikare.
Om det behövs beskärning och omplantering görs det bäst på sommaren.

Även som krukväxt kan doftrankans rankor bli flera meter långa. På dem sitter parvis tjocka, blanka och läderartade blad, ovala och mörkt gröna.

Efter en tid kan du behöva göra större växtstöd för rankorna. Gör exempelvis ett stöd av bambukäppar eller trådar i fönstret som växten kan slingra kring och stödja sig på. Du kan till och med låta den rama in hela fönstret.

Blommorna är vita, först kritvita men övergår snart i crèmevitt, de är blanka, vaxartade, har ett långt rör och femuddigt bräm. Blommorna sitter i klasar i bladvecken. De är underbart vackra – och ändå är det deras doft som gör dem speciella. Blomningen pågår länge, blommorna är mycket hållbara.

Doftranka trivs i fuktig luft och i normal rumstemperatur. Om möjlighet finns, ger du den en vinterplats där det är ljust och svalt, ner mot 12-15C, inte svalare.

Doftranka planteras inte om så ofta, kanske vartannat år. Plantera om den direkt efter blomningen i bara numret större kruka - den vill stå trångt. Jorden bör vara en god, väl dränerad jord med lecakulor, grov sand eller perlit och helst innehåller mull, grov torv och barkmull.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Näring:
Krukväxtnäring för blommande växter
Jordprodukter:
Blomjord