Gardenia

Gardenia jasminoides

Stora, vita, väldoftande blommor i kombination med fräscha, blanka blad.
Gardenia tycker inte om snabba förändringar eller svängningar, den vill ha jämnt av allt - ljus, vatten, temperatur. Vrid inte på plantan, utan låt den stå stilla.

Vintertid placeras den ljust och svalt men inte under 16°. Vattnas helst med kalkfattigt vatten. Ge din gardenia en plats i öster- eller västerfönster. Om den måste stå i söder, skuggar du mot middagssolen där. Undvik direkt värme, idealtemperaturen är 16-18 grader.

Vid behov kan den planteras om på våren i kalkfattig jord och i samma höjd som tidigare.

Blomman är fylld, har stora kronblad ytterst, mindre in mot mitten. De är kritvita, sammetslena och mjuka. Med åldern ändrar blomman färg till crèmevitt, gult och blir till sist sämskskinnsfärgad. De sitter kvar länge men mister till slut doften, som från början är starkt parfymerad, kryddig.

Bladen är spetsigt ovala, har vackert nervmönster, är mörkt gröna och glänsande.

Håll jorden lätt och jämnt fuktig. En enda uttorkning kan vara förödande, likaså restvatten i ytterkrukan.
Vattna med mjukt, avkalkat vatten. Häll svag dos av kalkfattig näring i vattnet från vår till höst. Se till att näringen innehåller mikronäringsämnen.

Om plantan står varmt över vintern växer den för mycket och knopparna kan falla av. Duscha bladen om luften är torr. Knopparna tar god tid på sig att slå ut, men ha tålamod - till slut slår de ut och du känner doften, innan du ser blomman.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Vatten:
Tål inte att torka ut
Näring:
Krukväxtnäring för blommande växter
Jordprodukter:
Blomjord